De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o mănăstire – monument istoric, de la jumătatea secolului al XVII-lea.
- Este în Soveja, Județ Vrancea
- Construit în 1645
- Poartă Hramul Naşterii Domnului
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Mănăstirea Soveja a fost ridicată de către Matei Basarab, cu ocazia împăcării lui cu Vasile Lupu, motiv pentru care este cunoscută şi sub numele de Mănăstirea Dobromira, care înseamnă „buna împăcare”…
- Cod monument Istoric: VN-II-a-A-06509
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: îmbrăcăminte adecvată vizitării unui lăcaş de cult
- Sărbătoare anuală: Sărbătorirea Hramului, pe 25 decembrie
Mănăstirea Soveja, un monument istoric de arhitectură de interes naţional, se afla al 80 de kilometri de Focşani, pe Valea Şuşiţei. A fost construită în 1645, după împăcarea dintre Matei Basarab şi Vasile Lupu. Şi Vasile Lupu a ridicat Biserica Stelea, la Târgovişte, cu aceeaşi ocazie. Ansamblul a fost zidit în formă patrulateră, avea ziduri din piatră necioplită, înalte de doi metri şi groase de jumătate de metru.
Pisania mănăstirii spune: „”Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu porunca şi cheltuiala preapăcătosului rob al lui Dumnezeu Ioan Matei Basarab şi Voievod a toată ţara Ungrovlahiei şi a soţiei noastre kneaghina Elena, s-a ridicat acest dumnezeiesc templu al Naşterii Domnului Dumnezeu şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, afară din hotarele ţării noastre, în locul moldovenesc al Vrancei. Ziditu-s-a cu bunăvoinţa şi cu pogorământul Domnitorului moldovenesc Ioan Vasile Voievod, în anul facerii lumii 6153 (1645)”.
Voievodul Matei Basarab a înzestrat mănăstirea cu cele necesare şi cu bogăţii: veşminte, vase, cărţi, obiecte de cult, odoare, moşii şi alte averi. Aici au venit călugări care au definit viaţa de sahristie. Ei se rugau, citeau rugăciuni şi copiau cărţi bisericeşti.
La 1802, Mănăstirea Soveja a fost grav afectată de un cutremur şi a necesitat o reconstrucţie. Ruine ale zidurilor şi ale vechilor chilii se pot vedea şi astăzi.
La sfârşitul secolului al XIX-lea, Mănăstirea a devenit biserică parohială, iar Constantin Mavrocordat a închinat-o Sfântului Mormânt. În 1928, biserica a intrat într-un proces de restaurare, iar la reparaţiile de după cutremurul din 1977, bisericii i s-a redat arhitectura iniţială. De asemenea, a fost refăcută clopotniţa, s-a înlocuit şindrila de pe acoperiş cu tablă de cupru, iar Liliana Enache Dragomir a refăcut pictura. La 27 decembrie 2008, biserica a fost resfinţită.
Din ansamblul de altădată, astăzi se mai păstrează biserica „Naşterea Domnului”, turnul clopotniţă şi fragmente din zidul de incintă.