De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că face parte din cea mai întinsă rezervaţie de stepă din România.
- Este în Dorobanţu, Județul Tulcea
- Unitate geografică: Podişul Casimcei
- Altitudine: 200 – 300 metri
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Rezervaţia naturală Dealul Ghiunghiurmez este rezervaţia de stepă care se dezvoltă la cea mai înaltă altitudine din ţară…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: cu respectarea regulamentului rezervaţiei
Rezervaţia naturală Dealul Ghiunghiurmez se află în Dobrogea Centrală, în zona în care Podişul Casimcei îşi mai păstrează o alură montană ca urmare a orogenezei caledoniene din Paleozoic (acum 420 milioane de ani). De aceea este una dintre rezervațiile de stepă cea mai înaltă altitudinal. Aspectul zonei este realizat de versanţii şi văile abrupte şi stâncoase, în contrast cu aspectul predominant plan al Dobrogei Centrale.
Rezervaţia are o suprafaţă de 1.421 ha și, împreună cu rezervația învecinată, Muchiile Cernei – Iaila, acestea reprezintă cele mai întinse rezervații de stepă din țară. Cele două rezervaţii sunt situate de o parte şi de cealaltă a faliei Peceneaga – Camena şi au structuri geologice complet diferite – şisturi verzi caledoniene şi respectiv calcare şi gresii calcaroase. Aceste caracteristici oferă posibilitatea unor studii comparative în ceea ce priveşte relaţia între vegetaţie şi tipul de substrat.
Rezervaţia prezintă un număr mare de asociaţii şi specii rare, pe cale de dispariţie. Este una dintre ariile care protejează populaţii de lăptucă (Lactuca viminea), mierluţă (Minuartia adenotricha), cosaci (Astragalus cornutus) – acesta fiind descoperit doar aici.
Lăptunca este o plantă bienală, de 30-60, rar până la 100 de centimetri înălţime, lemnoasă la bază, remificată, cu tulpina dreaptă. Ramurile sunt albe, iar ramurile laterale aduc a stuf. Frunzele au până la 10 cm lungime, sunt împărţite în segmente liniare, însă marginile rămân întregi. Plantele apar în grupuri. Florile sunt galbene şi fiecare capăt de ramură face până la cinci flori. Petalele florii au până la 17 mm lungime.
Mierluţa este o iarbă perenă. Pare lemnoasă la bază, este ramificată din tulpină si are rizomiaerieni. Tulpinile sunt ascendente sau pur si simplu se întind pe pământ. Frunzele sunt dese şi scuţite, lipite pe toată lăţimea lor de tulpină. Florile sunt albe, rar roz, sau lila cu cinci petale alungite. Această specie de plantă creşte în special în zonele temperate şi arctice din Emisfera Nordică, Asia Mică şi Arica.
Cosaciul este o plantă erbacee, care înfloreşte în iunie-august şicreşte în islazuri, livezi, câmpii şi locuri uscate. Erse o plantă cu rădăcină ramificată, cu tulpini lignificate, ramificate, verzui-albe. Frunzele au 5-7 perechi de foliole distanţate liniare, inflorescenţă cu peduncul lung. O plantă face 15-19 flori violet, dispuse în racem.
Fauna reprezintă şi ea un punct forte al Rezervaţiei naturale Dealul Ghiunghiurmez, fiind caracterizată îndeosebi prin prezenţa pietrarului răsăritean (Oenanthe isabelina), ciocârliei de bărăgan (Melanocorypha calandra), acvilei mici (Hieraaetus pennatus).