De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este singurul muzeu din România dedicat presei.
- Este în Jimbolia, Județul Timiş
- Inaugurat în 2007
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul Presei Româneşti „Sever Bocu” din Jimbolia a fost înfiinţat de către publicistul Petre Stoica, pe baza colecţiilor valoroase ale acestuia…
- Autor: Petre Stoica
- Condiții de vizitare: în timpul programului
Muzeul Presei Româneşti şi-a deschis porţile într-o zi de vineri, 14 septembrie 2007, după ce Petre Stoica (1931-2009) a căutat timp de trei ani această posibilitate. A fost înfiinţat cu ajutorul Primăriei, al Consiliului Local Jimbolia şi al Asociaţiei Banat-Ripensis, care au găsit un spaţiu de 600 de metri pătraţi, pentru muzeu.
Petre Stoica şi primarul Jimboliei, Kaba Gabor, s-au ocupat de amenajarea muzeului. În primă fază, au chemat-o pe arhitecta Mihaela Şchiopu să se ocupe de schiţe şi au adus o tiparniţă din 1904. Apoi, Petre Stoica şi-a adus biblioteca personală la muzeu: ziare, almanahuri, calendare, manifeste de pe actualul teritoriu al României, indiferent de limba în care au fost tipărite, colecţii rare din secolul al XVIII-lea, titluri celebre şi chiar presa diasporei (Basarabia, nordul Bucovinei, Cadrilater, Banatul Sârbesc, Ungaria, Viena, Paris etc.). Ba mai mult, aici poţi vedea legitimaţii ale jurnaliştilor, cărţi de vizită, fotografii, foi, plicuri şi cărţi poştale cu antet, statute ale asociaţiilor ziariştilor, monografii ale periodicelor, caricaturi, cărţi de istorie a presei şi de reportaje.
Colecţia s-a îmbogăţit permanent de la deschiderea muzeului, prin achiziţii şi donaţii. Se găsesc acum publicaţii secolul XIX, din perioada interbelică, din perioada comunistă, dar şi presă de după Revoluţie. Biblioteca Astra din Sibiu a donat muzeului o colecţie valoroasă, cu titluri începând din secolul XIX până la zi. Aici se găsesc publicaţiile cele mai vechi din ţară.
La Muzeul Presei Româneşti pot fi răsfoite publicaţii ca „Albina românească”, „Curierul de ambe sexe”, „Gazeta Transilvaniei”, „Dacia literară”, „Universul”, „Curentul”, „Contemporanul”, „Familia”, „Higiena şi şcoala”, „Controla şi Gazeta poporului”, „Tribuna”, „Democraţia”, „Timpul”, „Epoca”, „Moftul român”, „Steaua României”, „Neamul Românesc, „Luceafărul”, Convorbiri Literare”, „Bilete de Papagal”, „Gândirea” etc.
Aici există şi o colecţie de presă bisericească, ce conţine titluri precum „Învierea”, „Altarul Banatului”, „Ziarul Lumina”, „Vestitorul Ortodoxiei” sau „Studii Teologice”.
Muzeul Presei Româneşti a participat la editarea volumului „Evoluţia presei timişorene în primii anii postbelici” şi al CD-ului „20 de ani de presă locală postdecembristă.”
Muzeul este spaţiu de tip occidental, care găzduieşte colocvii, expoziţii, simpozioane, lansări de carte, tabere de studenţi şi întâlniri ale publiciştilor din presa rurală şi alte manifestări culturale. Spaţiul cuprinde o cafenea, o sală de conferinţe, spaţii de expunere şi spaţii de depozitare.
Muzeul poartă numele lui Sever Bocu (1874-1951) la dorinţa iniţiatorului, pentru că, în opinia lui, el a fost „fruntaşul bănăţean a sintetizat la modul superlativ calităţile gazetarului (Tribuna – Arad, România Mare – Kiev, Vestul şi Voinţa Banatului – Timişoara), ale întregitorului de ţară, ale militantului politic”. Sever Bocu s-a născut în data de 19 noiembrie 1874, la Şiştarovăţ, lângă Lipova. Şi-a făcut studiile superioare la Viena şi Paris. În 1892, a devenit redactor la ziarul „Tribuna” din Arad, iar în 1917 a lansat un ziar, „România Mare” – pentru prizonierii români aflaţi în lagăre. După Primul Război Mondial, a fost unul dintre fruntaşii Partidului Naţional Român. Mai apoi, a ajuns lider în Partidul Naţional Ţărănesc. În perioada 1938-1940, a fost guvernatorul ţinutului Timiş-Torontal. În 1946 a fost ales deputat pe listele PNŢ, dar nu a ajuns să ocupe această funcţie. La începutul lunii mai 1950, a fost arestat şi închis la Sighetu Marmaţiei, unde se stinge din viaţă la 21 ianuarie 1951. A murit la 21 martie 2009, în Jimbolia.
Părintele Muzeului Presei Româneşti „Sever Bocu” din Jimbolia, Petre Stoica, s-a născut la 15 februarie 1931, în Peciu Nou, judeţul Timiş. El a fost poet, traducător, publicist, colecționar de presă și bibliofil român. Este considerat scriitorul cu cea mai mare longevitate literară. Şi-a donat colecţiile muzeului, acesta fiind visul lui de ani de zile.
Tipul muzeului nu este unic în Europa. Mai există unul pe aceeaşi temă în Germania şi unul în Portugalia. Muzeul Presei Româneşti „Sever Bocu” are succes, fiind vizitat anual de peste 900 de persoane din ţară şi din străinătate.
Sursa foto: jimbolia.ro
Preț intrare |
Orar de vizită |
|
Marți – Duminica: 10:00 – 17:00 |
Date de contact: Strada Lorena nr 35, Jimbolia, Timiş. Telefon: 0256.361463. |
|
|