De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument reprezentativ din punct de vedere urbanistic, dar şi istoric al oraşului Carei.
- Este în Carei, Județul Satu Mare
- Construit în 1866
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Sinagoga din Carei a fost ridicată la 1866, într-un un stil arhitectural maur, surprinzător în detalii…
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: da
- Confesiune: lăcaş evreiesc
Comunitatea a ridicat sinagoga neologă la 1866 şi a avut grijă de ea, renovând-o în 1890, dar şi în 1987. Intrarea se află pe partea principală a faţadei centrale, care formează o unitate cu cele secundare prin poziţia coloanelor decorate cu corole. Două dintre coloanele de pe faţada principală sunt mai lungi decât celelalte su amintesc de templul lui Solomon. Deasupra intrării măreţe se află o rozetă deosebită. Mai sus de rozetă, pe cornişă, se opt vedea cele două pietre profilate, care reprezintă tablele celor Zece Porunci. Ferestrele sunt dispuse pe două şiruri, despărţite de o cornişă, iar închiderea faţadelor drepte este decorată cu cornişe arcuite. Elementele de susţinere se combină cu elementele decor, astfel încât faţadele secundare sunt divizate de pliaştri.
Interiorul este împărţit în trei nave in stil romanic şi maur. Nava centrală este un pic mai mare decât navele secundare. Nava este luminată cu ferestre triple, iar deasupra acestora, friza este decorată cu motivul repetat al Stelei lui David. La limita superioară a frizei există cornişe sub formă de arcade. Spatele sinagogii este prevăzut cu o absidă, acre adăposteşte nisa de păstrare a Torei, iar în partea superioară prezintă o rozetă.
A fost proiectat şi construit cu mare atenţie. Detaliile de fineţe impresionează. Suprafaţa clădirii are 585 mp.
Evreii au avut un rol foarte important în viaţa economică şi culturală din Carei. Pe la 1720, evreii au ajuns în Carei, la cererea contelui Károlyi Sándor, ca urmare a încheierii răscoalei rákócziene prin pacea de la Satu Mare din 1711. Contele Károlyi Sándor colonizează svabii catolici pe moşiile sătmărene. Mai mult, în aceeaşi perioadă, evreii din Polonia au fost expulzaţi, iar contele a obţinut aprobarea Curţii Regale să-i aducă la Ardud şi Carei. Le asigură teren lângă castel şi formează Cartierul Evreiesc. Majoritatea evreilor se ocupau cu arenda, dar şi cu meşteşuguri diverse sau comerţ. Datorită colonizării şi sporului natural, numărul evreilor, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, depăşea 1.000 de locuitori. Cu ajutorul familiei contelui, ei dezvoltă un centru comercial foarte important în zonă. În anul 1940, comunitatea evreiască a numărat 3000 de persoane. Acum, ea mai are doar 12 persoane.
În faţa sinagogii a fost amplasat Monumentul Holocaustului, un obelisc de marmură în amintirea victimelor.
Adresa: Strada Progresului nr. 6, Carei