De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o important obiectiv ce aduce un omagiu împăratului roman.
- Este în Deva, Județul Hunedoara
- Construit în 1999
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Statuia Împăratului Traian este o statuie ecvestră, care a fost amplasată în faţa primăriei din Deva…
- Autor: artistul Ioan Medruţ
- Condiții de vizitare: oricând
Statuia lui Traian din Deva o putem admira în Centrul Vechi al oraşului, în piaţeta din faţa Primăriei, mai exact în Piaţa Unirii. Pusă la loc de onoare în ţara dacilor, a fost dezvelită în 1999, la ceva distanţă de Statuia lui Decebal din Piaţa Victoriei, dezvelită în 1978. Monument realizat din bronz de către artistul Ioan Medruţ impresionează prin dimensiunea sa şi prin detaliile pe care ni le înfăţişează.
Ioan Medruţ este un artist reprezentativ al judeţului Hunedoara, iar opera sa este marcata de diferite teme, care definesc concepţia lui despre existenţă, dar şi modul de reprezentare personal şi original. Printre operele sale de referinţă amintim bustul lui Avram Iancu, lucrarea din bronz „Drăgan Muntean”, Grupul Statuar închinat Gimnasticii Româneşti şi statuia din bronz a Împăratului Traian.
Statuia Împăratului Traian stă pe un soclu pe care este aşezată inscripţia: „Traian/ Acesta a fost saditorul si parintele romanilor/ (Samuel Micu)”.
Împăratul Traian, pe numele său Marcus Ulpius Nerva Traianus, a fost Împărat Roman între 28 ianuarie 98 şi 9 august 117. A fost unul dintre cei mai buni şi cei mai importanţi împăraţi buni ai Imperiului Roman, în timpul domniei sale, imperiul ajungând la întinderea teritorială maximă.
Traian s-a născut la 18 septembrie 53, în orașul Italica, din provincia romană Hispania. De tânăr a urcat în ierarhia armatei romane, luptând în cea mai periculoasă zonă a Imperiului Roman, în zona Rinului. Mai mult, el s-a făcut remarcat în războaiele lui Domițian împotriva germanilor. Traian a fost unul dintre cei mai mari comandanți militari ai imperiului când Domițian a fost ucis în 96. Succesorul lui Dominiţian, Nerva, l-a numit pe Traian ca fiu adoptiv al său şi, bineînţeles, succesor. La moartea lui Nerva din 98, Traian a devenit primul roman ne-italian împărat. A fost bine primit de oamenii din Roma datorită guvernării paşnice, opusă de cea a lui Dominiţian. A eliberat oamenii închişi pe nedrept, a dat proprietăţile confiscate înapoi oamenilor. Aşa a ajuns să obţină din partea Senatului Roman titlul de Optinus, „cel mai bun”.
În anul 101, Traian a lansat o expediţie în Dacia, iar un an mai târziu îl forţa pe regele Decebal să capituleze, după cucerirea capitalei Sarmizegetusa. Traian s-a întors la Roma încununat cu succes și a primit titlul de Dacicus Maximus. Însă conflictele nu s-au oprit aici. Câţiva ani mai târziu, Decebal a încercat sa convingă popoarele învecinate să i se alăture. Atunci, Traian a atacat din nou, inginerii săi au construit un imens pod peste Dunăre, romanii au cucerit Dacia în 106, au distrus capitala Sarmizegetusa, iar Decebal s-a sinucis. În locul capitalei distruse, Traian ridică un nou oraș, numit Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. A hotărât să colonizeze Dacia cu romani și a anexat-o ca provincie romană.
În aceeaşi perioadă a murit regele Nabateei, care îi lasă moştenire lui Traian tot regatul său. Imperiul Roman s-a mărit considerabil cu ceea ce a devenit provincia Arabia Petrea (sudul Iordaniei de azi și o mică parte din Arabia Saudită). În următorii şapte ani, Traian a fost un împărat civil.
Însă, în 113, s-a îmbarcat pentru ultima sa campanie, provocat de decizia Parției de a pune un rege pe tronul Armeniei. Traian a ajuns acolo, l-a detronat pe regele existent și a anexat regatul la Imperiul roman. Apoi și-a îndreptat atenția către sud, către Parția, cucerind Babilonul, Seleucia și în final Ctesiphon, capitala Ameniei, în 116. A continuat să meargă către sud, către Golful Persic, a declarat Mesopotamia drept nouă provincie a imperiului. Mai târziu, în anul 116, a trecut munții Khuzestan din Persia și a cucerit marele oraș Susa. L-a detronat pe regele Parției. Imperiul Roman a ajuns în acel moment în maximul punct spre est. Evreii s-au răsculat, la fel și populația Mesopotamiei. Traian a fost astfel forțat să-și retragă armatele pentru a înăbuși revoltele.
S-a oprit să se odihnească în provincia Cilicia şi să plănuiască încă un război împotriva Parției. Însă s-a îmbolnăvit. Starea sa s-a înrăutăţit în timp, iar la 9 august 117 a murit, numindu-l pe Hadrian succesor. Acesta a returnat Mesopotamia Parţiei, însă a păstrat toate celelalte teritorii cucerite de Traian. Cenuşa Împăratului a fost depusă la baza Columnei lui Traian. Spre deosebire de alți conducători din istorie, reputația lui Traian a rămas nepătată timp de aproape 2000 de ani.
Titlul său complet era IMPERATOR • CAESAR • DIVI • NERVAE • FILIVS • MARCVS • VLPIVS • NERVA • TRAIANVS • OPTIMVS • AVGVSTVS • FORTISSIMVS • PRINCEPS • GERMANICVS • DACICVS • PARTHICVS • MAXIMVS.
This entry was posted in Institutii de cultura