De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că aici a fost descoperită o faună reptiliană bogată.
- Este în Sânpetru, Județul Hunedoara
- Unitate geografică: Depresiunea Haţegului
- Altitudine: 450 m
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Locul fosilifer cu dinozauri de la Sânpetru este o rezervaţie naturală paleontologică în care există schelete şi ouă de reptile mari…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: când nu este zăpadă
Locul fosilifer cu dinozauri de la Sânpetru este o arie protejată de interes naţional, ce este inclusă în Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”. Locul fosilifer este poziţionat în bazinul Depresiunii Hațeg, pe teritoriul satului Sânpetru, comuna Sântămăria-Orlea.
Locul fosilifer cu dinozauri de la Sânpetru se desfăşoară pe o suprafaţă de 5 hectare. Între anii 1889 şi 1929 au fost scoase la iveală multe resturi de reptile, specii de dinozauri, crocodili sau broaşte ţestoase, care se aflau în depozitele continentale, scoase la suprafaţă în zilele noastre în urma unei alunecări de teren. Mai târziu, în perioada iulie-august 1994, au fost ridicate din acel loc mai multe schelete şi ouă de dinozaur.
Dinozaurii şi-au făcut apariţia pe Terra cu aproximativ 220 de milioane de ani în urmă, la sfârșitul perioadei triasice. Reptile mari, imense, şi-au făcut simţită existenţa pe o perioadă de aproximativ 160 de milioane de ani. La sfârşitul cretacicului, dinozaurii au dispărut. În jurul dispariţiei lor se învârt numeroase terorii. Cea mai credibilă spune că , acum circa 65 de milioane de ani, majoritatea dinozaurilor pierit din cauza schimbării temperaturii globale și din cauza impactului Pământului cu un meteorit uriaș, de 10 km diametru în golful Mexicului, care a creat Craterul Chicxulub. O altă teorie modernă ne spune că dinozaurii au supravieţuit până în ziua de astăzi, având ca descendenţi păsările. Ca exemplu, avem pasărea „Archaeopterix”, care a trăit cu 150 de milioane de ani în urmă. Fosilele descoperite au relevat existenţa dinozaurilor cu pene în cretacic, însă care erau prea mari şi prea grei pentru a putea zbura. Descoperirile secolului al XIX-lea au adus dinozaurii în centrul atenţiei, prin scheletele lor fosilizate găsite în diferite părţi ale planetei. Iar cuvântul „dinozaur” este un termen general pentru a desemna reptilele mari preistorice, precum pelicozaurii, dimetrodonii, pterozaurii cu aripi, pleziozaurii, mozazaurii și ihtiozaurii acvatici, deși din punct de vedere științific aceste animale nu au fost dinozauri propriu-ziși.
Geoparcul dinozaurilor „Țara Hațegului” este o rezervaţie naturală paleontologică, declarată în 2004 şi recunoscută în 2005 ca fiind parte din Rețeaua Europeană a Geoparcurilor și în Rețeaua Globală (sub egida UNESCO). Din anul 2007, are în interiorul său o suprafață de 2.394 ha, protejată sub denumirea de „Situl Strei-Hațeg”, ca propunere de sit pentru rețeaua ecologică europeană NATURA 2000, în vederea conservării habitatelor naturale și a speciilor de plante și animale sălbatice de interes comunitar. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Factorul cheie care personalizează acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de vârstă Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hațeg sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.
În cadrul geoparcului sunt incluse și următoarele rezervații naturale: Paleofauna reptiliană Tuștea, Locul fosilifer cu dinozauri Sânpetru, Mlaștina de la Peșteana, Calcarele de la Fața Fetii, Vârful Poieni, Pădurea Slivuț, Fânațele cu Narcise de la Nucșoara, Fânațele Pui.
Acces: În Depresiunea Haţegului se poate ajunge dinspre Caransebeş, pe DN68 sau dinspre Deva, Petroşani şi Târgu-Jiu pe DN66. În Haţeg există indicatoare către Geoparcul Dinozaurilor şi subdiviziunile acestuia.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi: 4 lei Elevi, studenţi, pensionari: 1 leu |
Marți – Duminică: 9:00 – 17:00 |
Date de contact: Administrația Geoparcului
Strada Libertății, nr. 9A, Hațeg, jud. Hunedoara, cod 335500
Telefon 0254777853.
|