De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o arie protejată cu specii rare.
- Este în Tuşnadul Nou, Județul Harghita
- Unitate geografică: Depresiunea Ciucului
- Altitudine: 700 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
Mlaştina Beneş este o rezervaţie naturală alimentată de izvoare de ape minerale. Este o arie protejată de tip floristic şi faunistic şi se află pe malul stâng al Oltului, în lunca acestui râu, în sud-vestul satului Vrabia. Este una dintre mlaştinile eutrofe specifice zonei şi cea mai întinsă mlaştină din regiune, având o suprafaţă de 100 de hectare, dintre care doar 4 hectare sunt ocrotite prin lege. Este o zonă umedă, acoperită cu fâneţe şi susţinută de izvoarele de apă minerală.
Rezervaţia adăposteşte specii floristice rare, precum o specie de trestie (Equisetum limosum), rogozuri ca Carex poniculata, Carex diandra, Carex hostiana, ferigi de mlaştină (Dryopteris cristata), barba ungurului (Dianthus superbus), trifoiştea (Menyanthes trifoliata), salcie (Salix pentandra L) şi pâlcuri de arin (Arinus glutinosa). Mai mult, aici este unicul loc în care creşte achiului broaştei (Primula farinosa) din tot judeţul Harghita.
În Mlaştina Beneş sunt şi relicte glaciare ca scara dracului (Polemonium caeruleum), arbuştul de mesteacăn pitic (Betula humilis) şi gălbenelele (Liguaria sibirica).
Fauna este formată din păsări, reptile şi amfibieni.
Mlaştina Beneş este o arie ocrotită prin legea care se referă atât la elementele protejate, cât şi la habitatul în care acestea se dezvoltă. În acest caz, speciile, nişte valori rare, sunt ocrotite în cadrul lor natural. Pentru a reduce daunele şi a avea grijă de rezervaţie, aceasta a dezvoltat un regulament care îndeamnă vizitatorii să nu se abată de la cărările marcate, să nu arunce deşeuri, să păstreze liniştea, să nu rupă plantele, să campeze numai în locurile special amenajate, să nu aprindă focul în afara locurilor special amenajate, să nu arunce mucuri de ţigări – cu atât mai mult aprinse, să evite folosirea vehiculelor motorizate în preajma ariei protejate şi să folosească numai traseele permise.
Sursa foto: www.greenharghita.ro