De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o mănăstire foarte veche care încă mai păstrează picturi de sute de ani.
- Este în Gorgota, Județul Dâmboviţa
- Construit în 1554-1557
- Poartă Hramul „Schimbarea la Faţă”.
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Mănăstirea Gorgota face parte din mănăstirile care înconjoară Cetatea de Scaun a Târgoviştei şi se situează într-un cadru natural mirific…
- Cod monument Istoric: DB-II-a-A-17520
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: îmbrăcăminte adecvată vizitării unui lăcaş de cult
- Sărbătoare anuală: Schimbarea la Faţă”, care se sărbătoreşte în fiecare an, la 6 august.
Mănăstirea Gorgota, aflată la doar 15 kilometri de oraşul Târgovişte, datează din vremea lui Pătraşcu cel Bun, de la mijlocul secolului al XVI-lea. Pătraşcu Voievod, în cei trei ani de domnie, a poruncit ridicarea bisericii şi construcţiilor aferente, deoarece, atunci când a urcat pe tron, o cruce era înfiptă în vârful dealului. Şi atunci el a hotărât că acolo trebuie să fie o mănăstire. Documentele s-au pierdut, mănăstirea fiind jefuită în repetate rânduri şi nu se ştie data exactă la care a fost ridicat lăcaşul. Biserica a fost construită după obiceiurile vremii, în formă de cruce şi fără pridvor.
Mănăstirea poartă numele dealului pe care l-a urcat Iisus până la locul în care a fost răstignit, nume simbolic, deoarece construcţia este aşezată pe cel mai înalt deal din zonă, iar de sus, din curtea mănăstirii, poţi admira împrejurimile, care îţi oferă un peisaj foarte frumos: case, văi abrupte şi dealuri verzi. Lăcaşul poartă hramul Schimbării la Faţă.
Prima construcţie în acel punct se pare că a fost o şcoală care, după ridicarea mănăstirii, a rămas lângă aceasta, devenind clădire a lăcaşului de cult. Şcoala este menţionată într-un document de la 1515.
Din actele de mai târziu şi care au rezistat până astăzi, aflăm că Mihai Viteazul dă mănăstirii moşia din jurul ei şi îl socoteşte pe Pătraşcu cel Bun „ctitor al sfintei dumnezeieşti mănăstiri”, la 1594. Trei ani mai târziu, în 1597, în cartea lui Fotea Sudetul cu 12 pârgari, tot Mihai Viteazul spune că Pătraşcu Voievod a miluit biserica şi terenul dimprejurul ei. În decursul timpului, domnitorii Matei Basarab, Şerban Cantacuzino, Constantin Brâncoveanu, Grigore Ghica şi Constantin Mavrocordat au dat mănăstirii mai multe moşii.
Documentele creează în faţa noastră istoria mănăstirii: ea a fost restaurată în1536, iar în 1595 a fost grav afectată de războiul dus de către Mihai Viteazul cu turcii. Dar tot el s-a ocupat de refacerea imediată a ei. Apoi, următoarea refacere atestată documentar îi aparţine visternicului Nicola, între anii 1623-1624. Din 1750, clădirea nu a mai fost mănăstire, ci a fost abandonată deoarece tătarii i-au omorât pe călugări şi au dat foc bisericii, distrugând-o.
Clădirea a fost ruinată la cutremurul din 1802. O caligrafie de la 1847, prezintă biserica într-o stare precară, cu tencuiala stricată şi cojită. Biserica nu avea bolţi, ci doar un tavan de lemn vopsit.
Abia la 1900, biserica a fost consolidată cu fier. În 1967 s-au iniţiat lucrări de salvare a monumentului, fiind mult mai bine consolidate zidurile şi învelită.
Din punct de vedere arhitectural, Mănăstirea Gorgota face parte dintre monumentele influenţate, ca structură planimetrica şi elevaţie, de înfăţişarea Mănăstirii Dealu. Încă se păstrează ruinele caselor egumeneşti şi zidul de incintă. Mai mult, Mănăstirea Gorgota poate face parte dintr-un circuit tematic al ctitoriilor domneşti care înconjoară Cetatea de Scaun a Târgoviştei, împreună cu mănăstirile Dealu, Viforâta şi Curtea Brâncovenească de la Doiceşti. Biserica mai păstrează fragmente de pictură originală, veche de sute de ani. Exista inclusiv un proiect al autorităţilor prin care să-i redea mănăstirii înfăţişarea de altădată.
Turiştii pot ajunge la mănăstire de pe Drumul Naţional 72 Târgovişte – Ploieşti, prin comuna Răzvad, satul Gorgota. La un moment dat, din sat calea o prin pădure, pe un drum pietruit, iar un kilometru şi jumătate se poate urca fie cu maşina, fie pe jos, pe un drum foarte îngust.
Zona este foarte frumoasă, iar vizitatorii pot face drumeţii, pot să campeze.
Adresă: comuna Răzvad, sat Gorgota, judeţul Dâmboviţa.