De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un obiectiv geografic spectaculos.
- Este în județul Neamţ
- Unitate geografică: Munţii Hăşmaş
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: echipament adecvat; coardă; ideal echipament de scafandru, apa este rece; ghid dacă nu ai experienţă
Cheile Bicăjelului oferă un peisaj minunat şi reprezintă o opţiune ideală pentru o aventură de neuitat. Cheile Bicăjelului se află în Munţii Hăşmaş, în apropierea staţiunii Lacul Roşu şi fac parte din Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaşu Mare. Cheile Bicăjelului sunt la fel de spectaculoase ca surorile mai mari, Cheile Bicazului. Au o lungime de aproximativ 20 km și sunt formate de râul Bicăjel, cel mai mare afluent al râului Bicaz. Mai sălbatice şi mai ascunse, nu trebuie ratate.
Accesul în Cheile Bicăjelului se face din Cheile Bicazului, din locul Gâtul Iadului. Poteca de porneşte de aici este marcată cu bandă galbenă. Traseul evită cheile formate de pârâul Bicăjel şi trebuie să cobori la ele. Constituind o adevărată provocare, pentru Cheile Bicăjelului trebuie sa te echipezi corespunzător, pentru că se parcurg prin apă. Începutul traseului este puţin înşelător: câteva podeţe pentru traversarea de colo-colo a pârâului. Când nu sunt podeţe, apa se poate traversa pe bolovanii ce ies din apă. Apoi urmează câteva bulboane adânci, unde este necesar să înoţi. Aici, apa depăşeşte trei metri, iar curenţii sunt deosebit de puternici. Trebuie să te asiguri cu corzi. Dar, nu te speria, porţiunea asta se poate ocoli prin stânga, prin pădure.
Peisajul cheilor iar se schimbă,şi sectorul cu micile cascade, formate din baraje naturale de bolovani și copaci, dispare şi se transformă într-un defileu strâmt, cu pereţi netezi, în care apa se scurge lin si nu depăşeşte un metru. Mergând în continuare, pereţii încep să se micşoreze şi să facă loc pădurii neatinse. Aici nu mai sunt nici măcar poteci din cauza accesului dificil. Ultima atracţie de pe Chei este o cascadă, care trebuie ocolită prin pădurea deasă. Mai încolo, intri în poteca marcată cu bandă galbenă care conduce, printr-un sătuc, mănăstirea de la Cheile Bicazului.
Cheile Bicăjelului sunt ideale şi pentru cei care vor să practice alpinismul. Stâncile de 30 de metri devin o adevărata provocare.