De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un loc ce oferă posibilitatea întoarcerii în timp prin fosilele de amoniţi şi corali din blocurile de calcar.
- Este în Moeciu (Braşov) şi Moroeni (Dâmboviţa)
- Unitate geografică: Munţii Bucegi
- Altitudine: 1950 de metri
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Locul Fosilifer de la Vama Strungă este o rezervaţie naturală care deţine faună fosiliferă de pe vremea dinozaurilor…
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: vara, echipament montan adecvat
Locul Fosilifer de la Vama Strungă se situează în partea sudică a județului Brașov, pe teritoriul administrativ al comunei Moieciu și cea nordică a județului Dâmbovița, pe teritoriul administrativ al comunei Moroeni. Rezervaţia naturală se află partea sud-vestică a Munților Bucegi, în versantul stâng al culmii Şaua Strungă, în imediata apropiere a Pasului Vama Strungă.
Aria protejată de la vama Strungă este o rezervaţie paleontologică care conservă o faună fosilă din perioada Jurasicului mediu. Tot versantul vestic al culmii este încadrat în fauna Jurasicului mediu, cuprinzând roci ce aparțin aceleași perioade.
Suprafaţa totală a rezervaţiei este de 10 hectare, la o altitudine de 1950 de metri. Prezintă, pe o grosime de 40-50 de metri, multe nivele litologice (strate cu conglomerate de calcare oolitice și nisipoase, gresii calcaroase şi şisturi marnoase) în care se află o bogată faună de amoniţi, circa 150 specii diferite. În locul fosilifer se disting mai, fauna sa oferind o imagine complexă a formării Munților Carpați. Fauna de amoniţi şi numeroşi corali atrage interesul turiștilor și oamenilor de știință. Amoniții sunt cefalopode (clasă de moluște marine care au împrejurul gurii o serie de brațe tentaculare cu ventuze) dispărute cu sute de milioane ani în urmă, cu largă utilizare în datările biostratigrafice. Amoniții au trăit în Paleozoic și Mezozoic, mai exact, acum 540 de milioane de ani.
Locul Fosilifer de la Vama Strungă este un monument al naturii, protejat prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate) și este inclusă în Parcul Natural Bucegi.
Turiştii care doresc să viziteze Locul Fosilifer Vama Strungă pot urma poteca turistică marcată cu punct roşu, care porneşte din localitatea Moeciu de Sus până la cabana Padina.