De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument istoric de la sfârşitul secolului al XIX-lea.
- Este în Copăceni, Județul Cluj
- Construit în 1889
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Conacul Vitéz este ceea ce a mai rămas dintr-o clădire impunătoare, cu o istorie deosebită …
- Ctitor/Autor: Andrei Vitéz, groful Karolyi
- Cod monument Istoric: CJ-II-m-B-07575
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: parțial
Conacul Vitéz (în maghiară Vitéz kúria) se află la 27 de km de Cluj, chiar lângă intrarea în Turda.
Îşi începe istoria tocmai în anul 1548, când au intrat în posesia satului Copăceni Andrei Vitéz, împreună cu soția sa, Agneta Alkay. Ea venea din familia Koppándi, fiind fiica lui Gergely Koppándi. Familia Vitéz a deţinut Copăceniul timp îndelungat. Aici şi-au ridicat o mică cetate, fortificată, cu bastioane şi şanţuri umplute cu apă.
În 1733, moare ultimul bărbat al familiei Vitéz şi satul intră în proprietatea fiscului. Nu pentru mult timp, deoarece, în anul 1743, a revenit văduvei lui György Vitéz, Susana Korda, și fiicei sale. Pe urmă, satul a devenit proprietatea familiei Bánffy. La începutul secolului al XIX-lea vechiul castel fortificat mai avea acoperiș și era locuibil.
În 1889, proprietatea intră în posesia grofului Karolyi, care, din materialul vechii construcţii, a ridicat în apropiere conacul actual. Când Balázs Orbán își redacta monografia dedicată Turzii și împrejurimilor sale, conacul era considerat nou. La data respectivă (1889), mai existau încă pivnițele vechi ale castelului și unul dintre bastioane, care prin anii ’60 ai secolului al XIX-lea fusese folosit ca magazie.
În Descrierea Turzii și Împrejurimilor, Orbán Balázs spunea: „Familia Vitéz a avut în Copăceni un castel strălucit, cu bastioane puternice și șanț cu apă, asemănător cu o fortăreață; cu trecerea timpului însă și această clădire a devenit ruină, castelul s-a prăbușit în mare parte, lângă el și din ruinele sale s-a construit o casă nouă cu mai multe etaje.”
Localnicii ştiu această clădire după denumirea de „casă veche”. În momentul de faţă, conacul imens de pe deal este în ruine. Chiar şi aşa, el este locuit. Mai mult, înăuntru funcţionează şi un cabinet medical.
Conacul Vitéz este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.
Adresa: Strada Principală, nr 501, sat Copăceni, comuna Sănduleşti, judeţul Cluj.
Sursa foto: http://22zile.castelintransilvania.ro