De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o mică bijuterie arhitecturală din lemn.
- Este în comuna Brăeşti, judeţ Botoşani
- Construit în 1745
- Poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului”
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Biserica de lemn din Brăeşti poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi este o biserică mică, construită în stilul arhitectural tipic bisericilor de lemn din Botoşani…
- Cod monument Istoric: BT-II-m-A-01949
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: deschis turiştilor
- Sărbătoare anuală: 15 august
A fost ridicată în anul 1745 de către boierul Miron Gorovei, anul construcţiei fiind inscripţionat deasupra portalului de la intrare, decorat cu 16 roţi solare şi care rămâne unul din elementele arhitecturale care definesc stilul acestei biserici din lemn.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” este de dimensiuni mici, construită din bârne din stejar prinse în cleşti, pe o temelie din piatră de apă, cu absidă de formă pentagonală şi fără turlă. Turnul clopotniţei este ridicat deasupra intrării de pe latura de sud, în interiorul căruia se află patru stâlpi din lemn pictaţi simplu, care se termină în arcade mici, decorate în partea superioară cu motivul acoladei.
Pridvorul clopotniţei este deschis şi impresionează prin simplitate. Este susţinut pe stâlpi de stejar sculptaţi, iar cosoroaba în formă de acoladă este decorată cu motive vegetale.
Naosul are o boltă semicilindrică şi este despărţit de pronaos printr-un perete format din arcade aşezate pe stâlpi de stejar. Catapeteasma este realizată din lemn de tei şi este cea originală, de la ridicarea bisericii.
De-a lungul timpului, biserica a fost supusă unor serii de reparaţii şi modificări. În anul 1880 a fost reparată de familia Spirescu, an în care a fost realizată şi pictura bisericii de către zugravul Herghici, din care a mai rămas doar nişte urme. Pe bolta naosului este postată o pânză care ilustrează cum arăta interiorul bisericii la sfârşitul sec. al XIX-lea. Deasupra intrării în naos apare inscripţionat faptul că biserica a fost reparată din binevoinţa familiei Spirescu.
Au mai fost realizate reparaţii în anii 1892, 1968-1972 şi în 2009, când s-a schimbat şindrila acoperişului. În biserică se mai păstrează icoane vechi, obiecte de uz liturgic, precum şi un pomelnic din lemn, cu uşi frumos pictate, de o mare valoare artistică.
Date de contact: comuna Brăeşti, la 11 km de Dorohoi şi 19 km de Botoşani, judeţ Botoşani. |