De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul din atracţiile naturale şi impresionante ale ţării noastre.
- Este pe teritoriul administrativ al comunei Slătioara şi Stroeşti, judeţul Vâlcea
- Rezervaţie naturală de tip geologic
- Înființare: 1966, declarat în 2000
- Suprafaţa: 10,5 ha
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Situate în partea de nord satului Goruneşti, comuna Slătioara, la 10 km de Horezu, Piramidele de la Slătioara impresionează prin grandoarea lor, numărându-se printre punctele de atracţie ale judeţului Vâlcea…
- Trasee marcate:
- Condiții de vizitare: în orice anotimp
Cunoscute şi sub denumirea de „Piramidele de Pământ de la Slătioara”, au fost declarate prin Legea nr.5 din data de 6 martie 2000 arie protejată de interes naţional, ce corespund categoriei a III-a IUCN, adică o rezervaţie naturală de tip geologic.
Rezervaţia naturală „Piramidele de la Slătioara” se găseşte pe versantul stâng al răului Cerna, în Subcarpaţii Vâlcii, o subdiviziune a Subcarpaţilor Getici, având o suprafaţă de 10,5 ha.
Relieful este format din mai multe piramide formate în urma eroziunii solului, nisipuri şi pietrişuri modelate de acţiunea apelor şi a aerului, conglomerate şi diverse forme sculpturale. Pentru a ajunge la piramide, mergeţi pe D.N. 68. Rm. Vâlcea – Tg. Jiu, până în satul Slătioara, apoi pe D.J. Slătioara – Stroieşti, la aprox. 4 km.
Piramidele de pământ de la Slătioara nu sunt singurele din ţară. De fapt, judeţul Vâlcea mai adăposteşte şi Piramidele de pământ de la Goranu, care se află la 4 km de Rîmnicu Vâlcea, pe valea râului Stâncioi. Când ajungeţi în localitatea Goranu, cel mai bine este să-i întrebaţi pe localnici, deoarece nu există pancarte spre acest obiectiv.
De asemenea, în judeţul Braşov, pe malul drept al râului Olt, se află Piramidele de pământ de la Şona, numite de către localnici „guruieţi”. Aceste piramide sunt nişte movile înalte de pământ acoperite de iarbă, în număr de opt, înalte de 30 şi dispuse pe două rânduri, în mod surprinzător, în ordinea înălţimii.
În ceea ce priveşte originea acestor piramide, părerile istoricilor sunt împărţite. Unii susţin că aici s-ar afla îngropate căpetenii ale celţilor, care au venit în Transilvania cu mult timp înainte dacilor, în timp ce alţii susţin că aceste piramide sunt ale dacilor, pe motivul că aici au fosrt găsite bucăţi de ceramică din perioda dacică.
Până se vor mai efectua cercetări, Piramidele de pământ de la Şona rămân învăluite în mister. Pentru a ajunge la piramide, din oraşul Făgăraş urmaţi indicatorul spre Piramidele din Şona.