De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că puteţi adăposteşte relicte glaciare, plante rare în ţara noastră.
- Este în comuna Plăieşii de Jos, Județ Harghita
- Retervaţie naturală de tip botanic
- Înfiinţat în 1980, declarat în 2000
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Dacă ajungeţi în judeţul Harghita, un obiectiv pe care nu ar trebui să-l rataţi este Tinovul „Kicsi Romlásmezö” sau Rupturile Mici…
- Suprafaţă: 15 hectare
- Trasee amenajate:
- Condiții de vizitare: deschis turiştilor
În primul rând ce este un tinov? Tinovul este o mlaştină oligotrofă formată într-un crater, asemenea unui ochi de apă, împrejurul căruia se formează un inel mlăştinos cu apă acidă, unde se dezvoltă specii rare de plantă şi arbuşti piperniciţi (mesteacăn, pin, molid).
În ţara noastră există mai multe astfel de tinoave. Tinovul Poiana Stampei din depresiunea Dornelor, sub pasul Tihuţa, în partea de nord-vest a Parcului Naţional Călimani este cea mai mare rezervatie de mlaştină de turbă din ţara noastră.
Tinoavele din Munţii Oaș, judeţul Satu Mare, sunt o rezervaţie naturală de tip botanic ce se întinde pe o suprafaţă de 3,70 ha şi în a cărei componenţă întră următoarele tinoave: Tinovul Cetățuia Mare din comuna Cămârzana, Tinovul de la Mărăușa, Tinovul Izvorul Afânari, Tinovul Trestia şi Tinovul Tăul cu găndaci.
În judeţul Harghita, pe lângă Tinovul „Kicsi Romlásmezö”, se mai găsesc încă trei tinoave:
– Tinovul Mohoş, rezervație naturală de tip floristic și faunistic, se află într-unul dintre craterele Masivului Ciomatu, în apropierea lacului Sf. Ana, pe teritoriul administrative al comunei Cozmeni.
– Tinovul de la Fântâna Brazilor sau Luci, rezervaţie naturală de tip forestier şi floristic, se află în Munţii Harghitei, pe teritoriul administrativ al comunei Sâncrăieni.
– Tinovul Apa Lină – Honcsok, care este un complex de tinoave, în a cărui componenţă intră Tinovul „Székelykút – pataki”şi Tinovul „Kicsi Romlásmező” cu lungimea cea mai mare.
Tinovul „Kicsi Romlásmezö se găseşte la poalele de vest a Munţilor Nemira (Carpaţii Orientali), pe teritoriul administrativ al comunei Plăieşii de Jos. A fost declarată arie protejată în anul 2000 prin Legea nr. 5 din data de 6 martie şi este o rezervaţie naturală de tip botanic (categoria a IV-a IUCN).
Rezervaţia are o suprafaţă de 15 hectare şi reprezintă o zonă de fâneţe şi mlaştini oligotrofe, ce adăposteşte nişte plante rare, şi anume relictele glaciare. Dintre acestea enumerăm răchiţeaua (Vaccinum oxicocos), taula (Spiraea salicifolia) sau o specie de garofiţă (Dianthus superbus).
Date de contact: comuna Plăieşii de Jos, în partea sud-est a judeţului Harghita. |