De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că formaţiunile de corali pe care le adăpoteşte o fac una dintre cele mai importante şi frumoase peşteri din ţară.
- Este la 12 km de localitatea Câmpu lui Neag, judeţul Hunedoara
- Rezervaţie naturală de tip speologic
- Anul descoperirii: 1970
- Închis turiștilor
Masivul Retezat este format în mare din roci cristaline, însă partea de sud numită Retezatul mic, este alcătuită din formaţiuni carstice..
- Altitudine: 1000 m
- Adâncime: −5 m
- Lungime: 83 m
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: închis turiștilor
Exact această parte, cu acces din Valea Jiului spre Câmpul lui Neag şi Câmpuşel, adăposteşte o peşteră inedită, unică la noi în ţară. Este vorba de Peştera cu corali.
Peştera cu corali este situată în Valea Scorotei, din munţii Vâlcan, masivul Retezat. A fost descoperită în anul 1970 de către membrii celui mai vechi club de speologie din Bucureşti, „Focul Viu”, iar un an mai târziu, se realizează şi planul peşterii.
Datorită formaţiunilor inedite care au fost descoperite în peşteră, a fost declarată în anul 1972 rezervaţie naturală de tip speologic, şi, în prezent este închisă publicului. Din nefericire, mâna distructivă a omului şi-a spus cuvântul, fiind afectată o mare parte a peşterii.
Peştera are o desfăşurare liniară şi descendentă pe o suprafaţă de 0.5 ha. Este situată la o altitudine de 1000 de m, are o diferenţă de nivel de 110 m şi o lungime de 83 de m.
Intrarea în peşteră dezvăluie o galerie cu o înălţime de 2-4 m şi o lăţime de 5-8 m, care urmează să se îngusteze după 1 m de parcurs într-un punct denumit Altarul.
După parcurgerea a încă 50 de m urmează o săritoare de 5 m lungime pe care dacă o cobori ajungi în aşa-numita Sală cu Coralite, o galerie care care se întinde pe o suprafaţă de 30 de m şi a cărei înălţime atinge 5-7 m.
Peştera a oferit condiţii prielnice dezvoltării de coralite şi clusterite, de diferite forme şi culori, de la alb-translucid la roşu-maro. Încă se mai păstrează urme de stalactire, draperii, cruste, clusterite etc.
Date de contact: la 12 km de localitatea Câmpu lui Neag, judeţul Hunedoara. |