De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un minunat spaţiu de recreere, unde vă puteţi conecta cu natura, şi admira florile de lotus sau copacii de Ginkgo biloba, platani, chiparoşi de baltă!
- Este în Bucureşti, judeţ Bucureşti
- Anul înfiinţării: 1961
- Trasee amenajate: da
- Bilet intrare: nu
- Condiții de vizitare: deschis tot timpul anului
- Acces cu: bicicleta/animale/role
Parcul Circului se află în Bucureşti şi este cunoscut în primul rând pentru că în interiorul său se află clădirea Circului Globus, declarată monument istoric în anul 2010.
Planul de ridicare a clădirii a fost realizat de arhitecţii Nicolae Porumbescu, Nicolae Pruncu şi Constantin Rulea şi s-a concretizat între anii 1960-1961. Clădirea Circului Globus este constituită din sala de spectacole în formă de amfiteatru care este şi cea principală, plus câteva corpuri anexe.
Clădirea este acoperită de o cupolă ondulată cu un diametru de 60 m, care se sprijină pe 16 stâlpi, între care se află pereţi din sticlă, închizând-se astfel foaierul construcţiei.
Parcul Circului a fost amenajat pe locul unei foste groape din care se excava argilă pentru o fabrică de cărămidă. Groapa era denumită „Tonola”, de unde şi o altă denumire a parcului, „parcul Tonola”.
Lucrările la parc au început în anul 1858 şi au fost finalizate în anul 1961, respectând planurile arhitectului şi peisagistului Valentin Donose, care a mai proiectat şi parcul Tineretului din Bucureşti.
Parcul Circului se întinde pe o suprafaţă de 26 ha, din care o suprafaţă de 0,75ha este ocupată de un minunat lac de formă aproape circulară, numit „Lacul cu izvoare naturale”. În zilele de vară, malul lacului este complet îmbrăcat de lotuşii egiptieni, declaraţi în anul 1931 monumente ale naturii.
De-a lungul lacului se pot face plimbări, fiind amenajate peluze largi. De asemenea, şi în interiorul parcului au fost amenajate alei care îşi fac drum printre cei peste 20.000 de arbori şi arbuşti, printre care se numără şi specii rare de copaci, ca Ginkgo biloba, platani, chiparoşi de baltă şi mulţi alţii. În ceea ce priveşte fauna, se întâlnesc aici specii precum broasca ţestoasă de apă europeană Emys orbicularis, raţe sălbatice şi peşti, precum şi specii de amfibieni şi trei specii de reptile.
În parc, trunchiurile uscate ale arborilor şi arbuştilor au fost transformate în sculpturi, operă a artistului plastic C. Teodorescu.
În anii trecuţi, parcul a trecut printr-un proces de modernizare, când sistemul de iluminat public din parc a fost înlocuit cu unul modern, aleile au fost refăcute, iar un sistem de irigaţii pentru flora din parc a fost amplasat. De asemenea, în parc a fost amenajat şi un traseu de alergare, pentru cei pasionaţi de jogging.
Date de contact: Bucureşti, bulevardul Lacul Tei nr 25, sector 2, judeţ Bucureşti. |