- Este în Buzău
- Construită în sec XVIII
- Înfiinţat: 1975
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Colecţia de Etnografie şi Artă Populară Casa Vergu – Mănăilă este un bogat muzeu care expune informaţii despre ocupaţii şi tradiţii buzoiene…
- Cod monument Istoric: BZ-II-m-A-02350
- Condiții de vizitare: ghid la grup de minimum zece persoane
Colecţia de Etnografie şi Artă Populară este expusă în Casa Vergu – Mănăilă, monument istoric, cea mai veche clădire din oraş, care a aparţinut familiilor boiereşti cu acelaşi nume, personalităţi ale târgului la sfârşitul secolului al XVIII-lea.
Atestată documentar în 1794, clădirea Vergu-Mănăilă a fost naționalizată în 1948, ajungând în paragină. A fost restaurată în perioada 1971-1974, respectându-se structura interioară şi aspectul exterior original. Iar după un an, aici a fost inaugurată colecția de etnografie și artă populară a Muzeului Județean Buzău.
Edificiul este împărţit în şapte săli expoziţionale tematice, care oferă informaţii şi obiecte aparţinătoare ocupaţiilor buzoienilor: ocupatii de bază (agricultura şi creşterea animalelor), ocupaţii secundare (viticultura, sericicultura, pescuit, vânătoare), ocupaţii casnice (alimentaţie, prelucrarea fibrelor textile, confecţionarea îmbrăcămintei), meşteşuguri populare tradiţionale (finisarea ţesăturilor, olărit, prelucrarea lemnului, pietrărit). Expoziţia mai cuprinde o sală în care este reconstituit un interior tradiţional din zona Bisoca şi încă două încăperi dedicate costumelor populare de la sf secolului al XIX-lea si începutul secolului XX, cu toate elementele lor: maramă, ie, bete, şosete din lână, opinci, fustar, brâu. Aici sunt de remarcat costumul cu androc şi iia lucrata în broci.
Din toată această colecţie fac parte ţesături de interior, piese de interior, piese de port, obiecte de uz casnic şi gospodăresc, covoare lucrate în casă şi covoare de la începurul secolului XIX, ştergare, batiste de nuntă, feţe de pernă, preşuri. Exponatele fac parte din colecţia de artă buzoiană.
Expoziţia s-a închis în 7 iulie 2011, pe o perioadă de doi ani (până în 2013).
Preț intrare |
Orar de vizită |
Expoziție de baza: Parter – 45 min Adulţi – 6 lei
Grupuri – 3 lei/pers Persoane cu dizabilităţi şi pensionari – gratuit |
1 mai – 30 septembrie: Marţi – Duminică: 10:00 – 18:00
Marţi – Duminică 09:00 – 17:00 |
Date de contact: Str. Războieni nr. 8. Acces DN E85. |
|
|