De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una din cele mai vechi lăcaşuri de cult creştine din ţară unde se mai ţin slujbe.
- Este în satul Aluniş, comuna Colţi, Județ Buzău
- Construit în 1274
- Poartă Hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Atestată documentar în 1351, biserica rupestră Aluniş a funcţionat până în anul 1871 ca schit călugăresc şi apoi biserică parohială.
- Cod monument Istoric: BZ-II-a-A-02352
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: în orice anotimp
- Sărbătoare anuală: 29 august
În jurul Bisericii este ţesută o legendă conform căreia doi ciobani, Vlad şi Simion, îşi păşteau turmele de oi în zonă. În timpul somnului, unul dintre ei a auzit Glasul lui Dumnezeu care-i spunea să sape în stâncă unde va găsi Icoana Sfintei Fecioare Maria. Fiind un om cu credinţă, ciobanul a făcut precum i s-a spus în vis şi a găsit icoana. Cu ajutorul sătenilor, cei doi ciobani au săpat o biserică în stâncă, care a devenit biserica satului. Numele acestora poate fi văzut scris cu litere chirilice în piatră în Altar.
Cum intri în curtea bisericii, nu ai cum să nu observi o bisericuţă de un albastru puternic, ascunsă intre stejari, creând un contrast puternic cu verdele pădurii de stejar.
De o parte şi de alta a bisericii se află două chilii săpate în piatră care au fost cândva folosite de călugării schitului.
În total sunt şapte astfel de chili, două care pot fi văzute de-o parte şi de alta a bisericii, cinci care nu pot fi datate, din care trei sunt neterminate, una este astupată de bolovani şi alta mai sus pe culme. La acestea cinci poţi ajunge dacă urmezi o cărăruie din partea dreaptă a bisericuţei, însă trebuie să fiţi cu băgare de seamă pentru a nu aluneca pe pietre şi frunziş.
Biserica are o lungime de 8.80, lăţime de 4 m şi o înalţime de 2.80 m. Cum intri în biserică, se află un pridvor de lemn care a fost construit perpendicular cu Biserica între anii 1840-1850. Biserica are formă de navă, cu naosul şi altarul săpate în piatră şi despărţite de doi pilaştri. Absida altarului este mică şi poţi vedea Sfânta Masă, Prsocomidiarul, câteva firide şi o fereastră.
Date de contact: Urmaţi drumul din Buzău spre Verneşti pe DN 10 Buzău-Braşov şi după ce ieşiţi din oraşul Patarlagele, faceţi la dreapta spre Colţi. De aici şi până în satul Aluniş mai sunt 4 km. Vă sfătuim ca de la intrarea în sat şi până la Ansamblul rupestru Aluniş să mergeţi pe jos, deoarece este un drum de ţară şi se urcă greu cu maşina. Drumul urează în jur de jumătate de oră. |