De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că Piaţa Cetăţii din Baia Mare îţi va trezi interesul prin faptul că va fi compartimentată strategic: într-o zonă turistică şi una religioasă.
- Este în Baia Mare, Județul Maramureş
- Construită în epoca medievală
- Deschisă turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: MM-II-m-A-04437.01 (Biserica Sfânta Treime)
- Trasee amenajate: în construcţie
Piaţa Cetăţii din Baia Mare este un obiectiv turistic traversat anual de un număr considerabil de turişti şi a cărui importanţă va creşte în viitor în urma unor lucrări de reamenajare şi de modernizare a zonei. Piaţa Cetăţii din Baia Mare se află la sud de centrul vechi al oraşului şi reprezintă un parc rectangular cunoscut sub numele de „Ţintirim”. Parcul este situat în jurul cimitirului ce aparţinea fostei biserici Sfântul Ştefan, ridicată în anul 1347 şi demolată cinci sute de ani mai târziu, în 1847.
Pe latura sudică a Pieţei Cetăţii se mai găseşte şi un complex de clădiri în stil arhitectonic baroc, specific zonei Transilvaniei şi anume: Biserica Sfânta Treime (ridicată între anii 1717-1720) şi un imobil în care a funcţionat gimnaziul băimărean Unrelief, ce datează din perioada 1713-1750.
Biserica cu hramul Sfânta Treime a aparţinut ordinului iezuiţilor până în anul 1773, când ordinul a fost desfiinţat. Din punct de vedere al decorurilor şi al stilului arhitectural, lăcaşul de cult se aseamănă cu biserica iezuită din Cluj (biserica piaristă), motiv pentru care istoricii consideră că imobilul a fost proiectat de acelaşi arhitect care a semnat şi proiectul bisericii din Cluj: Christoph Tausch.
La intrarea în incinta lăcaşului de cult vei remarca, în nişele faţadei principale, statuile din lemn, în mărime naturală, ale sfinţilor iezuiţi Ignaţiu de Loyola şi Alois Gonzaga, iar în nişa centrală se întrevede statuia Sfântului Iosif în braţe cu pruncul Isus, în viziunea acestui cult Sfântul Iosif personificînd puritatea. Turnurile edificiului au coifuri în stil baroc, prevăzute cu tablă din zinc, iar frontonul faţadei păstrează însemnul iezuiţilor, literele IHS înconjurate de o coroană de raze. La baza construcţiei se află o criptă, iar interiorul lăcaşului de cult comportă o structură deosebit de complexă.
Între cele două turnuri, în partea de vest, se află tribuna orgii, iar prin etajele turnului se ajunge la tribunele laterale ale navei, ce sunt dotate cu ferestre semicirculare. Sub tribunele laterale se pot observa câte trei capele pe fiecare segment, ce se deschid, de asemenea, cu arcade semicirculare spre navă. Corul dispune de câte o capelă laterală pe fiecare parte şi de un sistem de ferestre ce se deschid atât spre exterior, cât şi spre interior.
Biserica impresionează şi prin picturile murale realizate de către pictorul Károly Kiss la începutul secolului XX. Sfânta Treime este imortalizată în tabloul de pe altarul principal, realizat în ulei, în anul 1823, de către pictorul László Kármán. Valoroase sunt şi uşile împodobite cu intarsie, amvonul din lemn, feroneriile, picturile altarelor laterale, ce datează din secolul al XIX-lea.
Piaţa Cetăţii, la fel ca şi lăcaşurile de cult şi imobilele cu valoare istorică din acest spaţiu, vor trece printr-un amplu proces de restaurare şi de consolidare, dat publicităţii de către autorităţi în decembrie 2012. Edilii au declarat că prin aceste intervenţii se urmăreşte promovarea identităţii culturale şi istorice a oraşului, declicul lucrărilor fiind descoperirile arheologice recente.
Vor fi valorificate ruinele Bisericii Sfânta Ecaterina, ale Bisericii Sfântul Martin şi ale Bisericii Sfântul Ştefan, Turnul lui Ştefan va fi renovat şi modernizat, iar Piaţa Cetăţii va fi împărţită în două zone: una relgioasă şi una turistică. Pentru vizitatori se va amenaja în curând şi un punct de informare.