- Este în Feldioara, Județul Braşov
- Construit în secolul XIII
- Poartă Hramul Sfintei Maria
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Biserica fortificată din Feldioara este un monument istoric ce a fost ridicat de coloniştii saşi în interiorul fortificat al teutonilor…
- Cod monument Istoric: BV-II-a-A-11694
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: îmbrăcăminte adecvată vizitării unui lăcaş de cult
- Altitudine: 500 m
Biserica Evanghelică a fost ridicată în secolul XIII pe temeliile bazilicii care exista acolo înainte. Acea bazilică a fost sediul principal al Ordinului teutonilor din Țara Bârsei, între 1211 – 1225. Noua biserică a fost ridicată în stil goric de coloniştii saşi imediat după ce au plecat cavalerii teutoni din cetatea de pe deal. Coloniştii saşi au alipit capela pe latura estica a vechii construcţii. Au dărmat bolţine celor trei nivele iniţiale ale clădirii ca să faciliteze crearea deschiderilor laterale dinspre nava centrală spre navele laterale. Însă construcţia nu a durat mult, deoarece, în 1241, a fost distrusă în timpul primei năvăliri a tătarilor în Ţara Bârsei. Urmele acestei construcţii s-au descoperit când s-a ridicat casa aflată la numărul 75 din sat.
La sfârşitul secolului al XIII-lea, în zona au venit mai mulţi colonişti saşi şi au decis să îşi facă un nou lăcaş de cult. Ei ridică noua clădire în jurul lui 1280 în interiorul fortificat al teutonilor şi îi dau numele de Heling Kreuz Kirche, în traducere Biserica Sfintei Cruci. Numele provenea de la forma bisericii, de cruce latină, cu axa centarlă mai lungă decât cea a brațelor laterale. Un document de la 1447, în care scrie că Iancu de Hunedoara a donat bisericii veniturile unei mori de pe râul Homorod, menţionează biserica cu hramul Sfintei Maria, ceea ce demonstrează că hramul a fost schimbat ulterior.
Biserica a suferit distrugeri în timpul năvălirilor popoarelor nomade şi cutremurelor, în special în timpul celui din 1838. Aşa că a necesitat renovări, care au acoperit în mare elementelel stilului romanic în care a fost ridicată inițial. Astăzi o vedem într-un stil dominant al goticului târziu. Basorelefurile decorative, numite Bestiarii, sunt realizate în stil cistercian şi amintesc de ordinul monahal de care a aparținut biserica după anul 1240. Ele reprezintă luptele date între Bine şi Rău.
Altarul a fost pictat în secolul al XIX-lea de către pictorul brașovean Friedrich Miess şi aminteşte scena vindecării leprosului de către Iisus. În această biserică s-a păstrat şi biblia lui Luther, scrisă în ediția Princeps, care a fost adusă în Feldioara de către Honterus, reformatorul sașilor din Țara Bârsei. Tot aici există şi orga din secolul al XIX-lea.
Biserica evanghelică este situată în estul localităţii Feldioara. Este numită Földvár în maghiară (în traducere Cetatea de Pământ) şi Marienburg în germană (Cetatea Mariei), care afce referire la Fecioara Maria, patroana Ordinului cavalerilor teutoni. Localitatea a fost atestată pentru prima oară în 1240 cu numele Castrum Sancte Maria si trece, de-a lungul timpului, prin mai multe denumiri, ajungând la cea de Feldioara în 1854.
Cetatea de la Feldioara este cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania.
Adresa: Str. Goga Octavian, Feldioara, judeţul Braşov.