- Este în Aleşd, județul Bihor
- Unitate geografică: Munţii Bihorului, în Parcul Natural Apuseni
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Peștera Ghețarul de la Focul Viu adăposteşte al treilea bloc de gheaţă fosilă ca mărime din ţară şi crează un decor unic, prin razele soarelui care intră prin fereastra din tavan…
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: parțial, o haină mai groasă deoarece este foarte frig
Peștera Ghețarul de la Focul Viu se află în Munţii Bihor, pe Valea Galbenă, la 500 de m spre NV-V de Vârful Piatra Galbenii și Vârful Cuculeul de Fier. Face parte din Parcul Natural Apuseni.
În peşteră se poate intra numai coborând pe scara de lemn. Peştera are două săli. În prima, Sala Mare, de 46 de metri înalţime şi 68 lungime, se află gheţarul de 25.000 mc, al treilea ca mărime după cele de la Scărișoara și Borțig. Gheţarul rezistă pe tot parcursul anului, deoarece tavanul sălii este deschis, iar aerul rece se acumulează aici, lipsind ventilaţia în interiorul încăperii. Prin fereastra din tavan, au căzut frunze, zăpadă şi buşteni, care au rămas prinşi în masa gheţarului, formând acolo o movilă.
În spatele Sălii Mari, există grupuri de stalagmite, pe care se răsfrâng razele soarelui, provocând reflexii scânteietoare, reflexii care au dat numele peșterii: Focul Viu. În spatele stalagmitelor se află o galerie care duce spre Sala Mică, care, la rândul ei, conține mai multe formațiuni de stalagmite. Sala coboară cam patru metri pe partea stângă a alunecării de gheaţă, are concreţiuni de calciu şi nu are lumină naturală. Peştera se termină cu o gaură verticală blocată. În descrierile mai vechi, obiectivul natural purta numele de „Peştera Eschimoşilor”.
Cel mai bine este să vizitezi peştera vara, în jurul orei 14, când razele soarelui pică perfect perpendicular până în camera gheţarului şi capătă nuanţe roşiatice, creând iluzia de foc, un decor unic şi magic. Peştera este parţial amenajată şi se poate vizita uşor, iar accesul este permis până la balustrada din lemn amenajată la intrare, de unde se poate observa gheţarul.
La Peştera Gheţarul de la Focul Viu se ajunge pe drumul Bălăleasa-Valea Seacă până la cantonul silvic din Valea Cetăţilor. De aici se merge numai pe jos, aproximativ un kilometru şi jumătate. Pentru iubitorii de drumeţii, există şi un traseu, marcat cu punct galben, cunoscut sub numele de Circuitul Văii Galbene.