- Este în Oradea, Județul Bihor
- Construit între 1837-1838
- Poartă Hramul: Vizita Sf. Fecioare Maria la Sf. Elisabeta
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Mănăstirea Capucinilor a fost ridicată pentru prima oară în 1734; în timp, călugării capucini dispărând, mănăstirea a devenit a tuturor…
- Cod monument Istoric: BH-II-m-B-01062
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: parțial
- Arhitect: Barthel György
- Confesiune: romano-catolică
Ansamblul Mănăstirii Capucinilor cuprinde Biserica romano-catolică „Vizita Sf. Fecioare Maria la Sf. Elisabeta” şi claustrul. Călugării capucini au venit în zona Oradei, aduşi de episcopul Csáky Imre, pe la 1727 şi au construit mănăstirea între 1734-1742, în stil ecleziastic. Dar în 1836, un incendiu devastează tot. După un an de la incendiu, încep lucrările de reconstruire. Actuala biserică a capucinilor s-a construit între 1837-1838 din donaţiile lui Lajcsák Ferenc, episcop romano-catolic din Oradea, care, după ce a murit în 1842, a fost înmormântat în cripta bisericii. Ansamblul, în stil clasicist, a fost proiectat şi construit de arhitectul orădean Barthel György.
Iniţial, interiorul bisericii a fost lăsat alb. Abia în 1942, artiştii Doboczy József şi Szilágyi János din Budapesta au pictat în frescă scene din viaţa Sf. Francisc din Assisi. Înăuntru mai există încă doua tablouri ce au putut fi salvate din incendiu.
În 1972, a decedat ultimul călugăr capucin, Horváth János Szilveszter, iar biserica a trecut sub administratea parohiei Sf. Ladislau. Spaţiile care fuseseră locuite de călugări, au fost ocupate de familii de muncitori. După Revoluţie, mănăstirea a fost renovată şi transformată în Biserica romano-catolică „Sfânta Maria”. Fiind a tuturor, aici se ţin slujbe romano-catolice în limba română, maghiară şi germană încă din 1985.
Manăstirea Capucinilor mai deţine şi o bibliotecă de 5-6.000 de volume din perioada anilor 1600-1800, care a fost zidită pentru a fi salvată de comunişti.
Adresa: Strada General Traian Moşoiu nr. 21, Oradea, judeţul Bihor / Telefon :0259.136.461.