De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una din atracţiile naturale ale judeţului Suceava, care adăposteşte două specii de flori declarate monumente ale naturii: floarea de colţ şi strugurele ursului.
- Este pe teritoriul administrativ al comunei Moldova Suliţa, judeţ Suceava
- Tip de rezervaţie: geologică / morfologică / chei
- Altitudine: 1100-1200m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: deschis turiştilor, echipament de munte
Cheile Lucavei sunt situate în partea de nord-est a judeţului Suceava, pe valea Lucavei, în versantul de est al Obcinei Mestecănişului, mărginite la nord de munţii Ştirbul (1.477 m) şi la sud de Găina (1.455 m). Cheile Lucavei au fost declarate arie protejată de interes naţional prin Legea nr. 5 din data de 6 martie 2000 şi corespunde categoriei a IV-a IUCN, adică este o rezervaţie naturală de tip mixt.
Rezervaţia naturală Cheile Lucavei se întinde pe o suprafaţă de 33 de ha şi se suprapune cu situl Natura 2000 Găina – Lucina, care se întinde pe o suprafață de 1 ha. Valoarea rezervaţiei Tinovul Găina –Lucina este de mlaştinile oligotrofe care adăpostesc specii rare de plante, precum mesteacănul pitic.
Pereţii neregulaţi şi calcaroşi ai cheilor ajung la înălţimea de 75 m, iar pe lăţime se întind pe o suprafaţă de 8 m. Cheile nu sunt lungi, însă impresionează prin grandoare. La baza lor izvorăşte şi un izvor cu apă sulfuroasă potabilă unde vă puteţi potoli setea. Pe stâncile Cheilor Lucavei poate fi admirată floarea de colţ, care din anul 1933 a fost declarată monument al naturii în România. Printre speciile de floră, rezervaţia mai adăposteşte strugurele ursului, declarat monument floristic ale naturii, sângele voinicului, floarea reginei etc.
Potrivit localnicilor, Cheile Lucavei ar ascunde mai multe peșteri, care nu sunt recomandate amatorilor. De lângă panoul cu Rezervaţia naturală „Cheile Lucavei” pornește drumul către peșteră, care nu este foarte lung, aproximativ 50 de m.
Date de contact: partea de sud vest a teritoriului Moldova Suliţa, judeţ Suceava. |