- Este în Huşi, Județ Vaslui
- Construit în sec. XX
- Închis turiștilor
Conacul Mihai Ralea datează de la începutul secolului al XX-lea, iar acum este Casa Stăreţiei a Mănăstirii Schimbarea la Faţă din Huşi…
- Cod monument Istoric: VS-ll-m-B-06831
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: închis turiștilor
Casa Mihai Ralea şi terenul aferent erau proprietatea statului şi au intrat în posesia Episcopiei Huşilor printr-o hotărâre de Guvern din iunie 1995. Un an mai târziu, a început construcţia Mănăstirii Schimbarea la Faţă pe fosta proprietate a omului de cultură şi, în acelaşi timp, Episcopia a modernizat în totalitate Casa acestuia, investind la acea vreme peste 20 de miliarde de lei vechi. Aici s-au amenajat stăreţia, trapeza, bucătaria, chiliile şi camera pentru oaspeţi, adăpost pentu şapte călugăriţe şi pentru părinte.
Mănăstirea a fost terminată abia în 2004.
Mihail Ralea (sau Mihail Ralea) s-a născut în 1896, la moșia familiei sale din Huşi. A fost a fost un eseist, filosof, psiholog, sociolog, diplomat, om politic de stânga, profesor la Universitatea din Iași, membru al Academiei Române, director al revistei Viața românească (din 1933).
După ce a absolvit Faculatea de Drept şi Litere din Iaşi, pleacă la studii în Franţa, unde obţine, în 1923, obține titlul de Doctor în Litere. Aici este inițiat într-o lojă masonică, lucru ce-l va ajuta la întoarcerea în ţară, când guvernul dr. Petru Groza l-a numit ambasador în S.U.A. Apoi, la solicitarea Anei Pauker, care era ministru de Externe în același guvern, Ralea a fost ridicat în grad de la Maestru (gradul 3) la Cavaler Rosicrucian (gradul 18).
Mihai Ralea a preluat funcția de redactor-prim al revistei Viața Românească, devenind colaboratorul principal al lui Garabet Ibrăileanu, unde învaţă artele criticii literare şi a scris pagini remarcabile despre Tudor Arghezi și Mihail Sadoveanu in volumul sau intitulat „Valori”, publicat în 1935. Din 1938a devenit profesor de estetică și titular al catedrei de psihologie la Facultatea de Litere și Filosofie din București.
După ce regele Mihai a fost forţat să abdice, în 1947, Mihai Ralea a fost numit Ministru plenipotențiar la Legația Română din Washington. Ulterior, a fost reprezentant al României la UNESCO. Tot el a sprijinit activ instaurarea comunismului în România. A fost ales membru al Academiei Române și distins cu titlul de laureat al Premiului de Stat. Moare în 1964.
Acces: Str. Gavril Vicol 4, Huşi, judeţul Vaslui.