- Este în Timisoara, Județul Timiş
- Construit în 1936-1940
- Poartă Hramul Sfinţilor Trei Ierarhi
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Catedrala Mitropolitană din Timișoara este catedrala Mitropoliei Banatului şi este cea mai mare biserică din Timișoara, fiind declarată un monument de arta arhitecturală…
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: îmbrăcăminte adecvată vizitării unui lacaş de cult
- Sărbătoare anuală: Sărbătorirea hramului Sfinţilor Trei Ierarhi – 30 ianuarie
- Arhitect: Ion Traianescu
Istoria Catedralei începe în 1919, când Banatul se unește cu România, iar noua administraţie începe să încurajeze ortodoxia prin reînfiinţarea, în primă fază, a vechii parohii din Cetate, în 1926.
În 1936 a început construirea catedralei-monumet pe terenul donat de către Primărie. Ion Traianescu a realizat proiectul bisericii, edificu cu o capacitate de 5.000 de persoane. Pe 20 decembrie 1936, s-a pus piatra fundamentală. Clopotele și crucile bisericii au fost sființite în 23 august 1938, iar lucrările de construcție s-au terminat în 1940. Finisajele, picturile interioare și exterioare au fost gata abia în 1956, din cauza celui de-al doilea război mondial. Inaugurarea catedralei a avut loc în 6 octombrie 1946, cu o ceremonie fastuoasă la care au participat patriarhul Nicodim Munteanu, întreg episcopatul Mitropoliei Ardealului, Regele Mihai și prim-ministrul Petru Groza.
Edificiul poartă amprenta stilului bizantin, împodobit într-o manieră neobişnuită pentu un lăcaş de cult ortodox de asemenea dimensiuni: cu firide sub streșini, cu bolte înstelate în interior, cu discuri lăcuite într-o multitudine de culori, asemenea mănăstirilor Cozia sau Prislop, tipice secolului al XIV-lea.
Suprafaţa Catedralei este de 1.542 m2, iar volumul de 50.000 mc. Cu o lungime de 63 de m, o lăţime de 32 de m, are nouă turle şi patru mini-turle. Cea mai mare turlă are 84 de metri înălţime. Temelia este făcută pe o placă imensă de beton armat, susținută de peste 1.000 de piloni de beton armat, înfipți până la 20 m adâncime sub placa de beton.
Catedrala Mitropolitană are şapte clopote, care au împreună peste 8 tone. Ele au fost făcute dintr-un material adus din insulele Sumatra și Borneo şi armonizate de compozitorul Sabin Drăgoi. Sunetul lor impresionează prin rezonanţa neobişnuită, care se propagă în tot oraşul.
Picturile interioare și exterioare au fost executate de pictorul Atanasie Demian. Interiorul este impresionant, precum în marile catedrale ale lumii, care te copleşeşte prin splendoare.
Lăcaşul adăposteşte moaștele sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, protectorul ortodocșilor români din Banat, fost episcop ortodox de Timișoara (1651 – 1655), venit de la Muntele Athos și retras apoi la mănăstirea de la Partoș. Moaştele au fost strămutate de la mănăstirea Partoş în anul 1956. Mai mult, latura subsolului dinspre altar cuprinde necropola mitropoliților Banatului. Primul mitropolit înhumat aici a fost Vasile Lazarescu (1947-1961).
Tot la subsolul Catedralei se află şi un muzeu, în este expusă o colecţie de artă bisericească bănățeană veche și o colecție foarte valoroasă de icoane. Mai exact, muzeul deține 3.000 de cărți bisericești rare, peste 800 de icoane și picturi, peste 130 de obiecte bisericești, 10 artifacte de metal prețios, 10 veșminte, un templu. Aşadar, indiferent de vremeatimisoara.ro, mergeţi şi vizitaţi acest muzeu valoros al zonei Banatului.
Sursa foto: mitropolia-banatului.ro
Preț intrare |
Orar muzeu |
|
Duminică – Luni: 10:00-14:00 |
Date de contact: Bd. C.D. Loga nr. 7, Timisoara |
|
|