De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un simbol important pentru orașul București.
- Este în București, județ București
- Construit în 1906
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: B-III-m-B-20029
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
În sectorul 3 al Capitalei, mai exact pe Bulevardul I.C. Brătianu, la intersecția cu Strada Lipscani, este situată Statuia Lupoaicei, o imitaţie realizată de un artist anonim confecţionată din bronz acelebrului monument roman „Lupa Capitolina” care îi alăptează pe Romulus și Remus,întemeietorii Romei.
Municipalitatea Romei a dăruit bucureştenilor o imitaţie a celebrului monument roman,un simbol al latinității poporului românîn cinstea a două evenimente importante: În 1906 cu ocazia celebrării a 40 de ani de la încoronarea Regelui Carol I ca domnitor al României şi 1800 de ani de la cucerirea romană a Daciei, De la început, statuia a fost instalată pe un piedestal din piatră, ce purta abrevierea SPQR (Senatus Populus Que Romanus, Senatul și Poporul Roman), ea fiind amplasată mai întâi în incinta „Arenelor Romane” din „Parcul Carol I” (la 7 septembrie1906), apoi (în 1908) în Piața Sfântul Gheorghe (care atunci se numea Piața Romei). În anul 1931a fost clintită pe Dealul Mitropoliei, în anul 1965 în mijlocul părculețului din Piața Dorobanți, iar în anul 1997 în Piața Romană, unde a fost lăsată până în 2009. Între timp, a fost de nenumărate ori furată şi recuperată. Dispărea des şi „pentru întreținere”.
În anul 2010, Lupoaica s-a reîntors în locul fixării sale din 1908,acolo unde se află si în prezent, in fata magazinului Bucureşti ,fiind redenumită Piața Roma. Centrul Istoric este una dintre cele mai frumoase zone ale Bucurestiului. Pe lângă numeroasele terase si magazine special amenajate pentru petrecerea timpului liber si pentru destindere, zona Centrului Istoric este locul in care găsiti la orice pas monumente, clădiri având arhitecturi deosebite, statui, muzee sau teatre. Toate cele menţionate mai sus crează în aceiaşi măsură o atmosferă specială, trecătorii simtindu-se într-o altă lume, evadând, parcă, pentru câteva minute din cotidian.
Să ne reamintim fascinanta legendă a acestei statui:Numitor, bunicul lui Romulus şi al lui Remus, si fratele său Amulius primesc tronul lui Alba Longa la moartea tatălui lor. Numitor primeşte puterile suverane, in timp ce Amulius intră in posesia trezoreriei regale şi a aurului adus de Eneas din Troia, detinând în acest fel puterea supremă. Statutul îi permite să-l înlăture de la tron,fratele său Numitor, însă acest lucru nu-i asigură liniştea şi siguranţa că nu va putea fi intr-o zi detronat şi el la rândul său. Numitor avea o fiică, pe Rhea Silvia. Doar gândul că aceasta ar fi putut naşte un copil care să-l înlocuiascăl-a infuriat îngrozitor pe Amulius, forţând-o pe Rhea să devină o virgină a lui Vesta, preoteasă jurată la celibat. Însă, într-o seară, Marte, zeul războiului o vizitează pe Rhea şi îi preveşteşte că va avea doi băieţi gemeni care vor fi măreţi si distinşi, pe care îi va numi Romulus si Remus.
Nu durează mult timp că vestea nașterii gemenilor să ajungă la Amulius, care poruncește ca Rhea să fie întemnitată, iar cei doi baieți să fie înecaţi. Dar, servitorul căruia i-a fost încredințată sarcina să-i omoare pe nou-născuţi, nu a putut săvârşi această faptă lipsită de scrupule şi i-a plasat pe cei doi intr-un leagăn pe care l-a eliberat pe malurile fluviului Tibru. Leagănul este purtat de ape spre vărsare, iar Remulus si Remus sunt salvaţi de Tiberinus, zeul râurilor, care îi lasă pe cei doi pe Dealul Palatin. Aici, gemenii sunt îngrijiţi si hrăniţi de o lupoaică, animal sacru pentru Marte.Conform legendei înregistrate de către Plutarh si Livius, Romulus ucigându-l pe fratele său a devenit primul Rege al Romei.
Date de contact: Bd. I.C. Brătianu, București. |