- Este într-o stâncă de pe valea pârâului Viţău , Județul Suceava
- Construit în secolul XV
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Chilia lui Daniil Sihastrul a fost săpată într-o stâncă de el însuşi, în ani de zile şi în care a viețuit ca pustnic…
- Cod monument Istoric: SV-II-m-B-05593
- Trasee amenajate: da
- Sărbătoare anuală: Sfântul Daniil Sihastrul pe 18 decembrie
Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al XV-lea într-o casă de ţărani, într-un sat din apropiere de Rădăuţi. La a vârsta de 16 ani a fost călugărit cu numele David la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Rădăuți, apoi a fost hirotonit preot. A devenit repede un duhovnic renumit, deoarece se spunea că vindecă boli, alungă demonii şi îndepărtează suferinţele. După un timp, s-a retras la Mănăstirea „Sfântul Laurențiu”, unde era foarte căutat de credincioşi, care-i cereau ajutorul în cele mai diverse probleme. Simțind nevoia de mai multă liniște, a devenit schimnic cu numele de Daniil și s-a retras la Putna, pe malul pârâului Vițău, unde a găsit o stâncă în care a dăltuit un paraclis. Era o stânca intr-o zonă ascunsă, împădurită, greu accesibilă.
În anul 1451, aici a venit Ştefan cel Mare după uciderea tatălui său, Bogdan al II-lea. Legenda spune ca era speriat şi fugea de Petru Aron, ucigaşul tatălui său, ajungând în acest loc ascuns printr-o minune.
Daniil i-a spus că va deveni domnitor al Moldovei, ceea ce s-a și întâmplat în anul 1457. Ştefan cel Mare a ridicat Mănăstirea Putna în 1466 la îndemnul lui Daniil Sihastrul. Iar în 1470, după sfinţirea mănăstirii, s-a retras la Voroneţ, unde a făcut altă chilie, sub Stânca Şoimului, într-un loc şi mai retras, deoarece prea multă lume aflase unde îi era vechea chilie. La Voroneţ l-a vizitat din nou Ştefan cel Mare ca să-i ceară sfatul, după înfrângerea de la Războieni din 1476. Daniil Sihastrul i-a zis să lupte în continuare cu turcii, pentru ca îi va învinge. Şi aşa a fost.
În anul 1488, domnitorul a construit Mănăstirea Voroneț. După sfințirea mănăstirii, Daniil s-a mutat de la chilie în mănăstire, unde a fost ales ca egumen al mănăstirii. A decedat în anul 1496 și a fost înmormântat în biserica Mănăstirii Voroneț. Pe piatra de mormânt, împodobită în stil romanic cu frunze înformă de inimă şi care s-a făcut la dorința lui Ştefan cel Mare stă scris: „Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimonahul Daniil”, fără data la care acesta a murit, deci nu se cunoaşte. Placa este mai înaltă cu zece centimentri faţă de pardoseala bisericii, e lungă de 132 de cm şi lată de 50.
Chilia lui Daniil Sihastru, săpată în ani de zile, se poate vedea şi azi în Putna, fiind loc de pelerinaj pentru mii de turişti din ţară şi din străinătate. S-a pastrat foarte bine, aşa cum a fost: pronaosul, naosul și altarul, iar dedesubt o încăpere, săpată tot în piatră, care îi slujea drept chilie. Aici se spune că a locuit 20 de ani.
Paraclisul are peste nouă metri lungime şi doi metri înălţime. Între naos și altar se afla un mic iconostas, iar bolta a fost zugrăvită, lucru observabil si astăzi. Într-o scobitură mică din peretele altarului, a aşezat o icoană, iar pe peretele naosului a săpat o cruce și câteva slove. Încăperea de sub paraclis, îi servea drept chilie.
Moaştele Sfântului Daniil Sihastrul au fost expuse la Voroneţ, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. Egumentul Ghedeon a umblat la ele şi a luat un deget, pe care l-a ferecat în argint şi l-a împodobit cu unsprezece mărgăritare şi un granat şi l-a trimis la Mănăstirea Putna. Are inscripţia: „Aceste relicve le-am ferecat eu Ghedeon, igumen ot Voroneţ, cu toată cheltuiala mea în anul 7257 (1749), în 4 decemvrie”. Tradiţia spune că degetul este cel arătător de la mâna dreaptă, cu care Daniil i-a arătat lui Ştefan cel Mare înspre Valea Putnei, unde să ridice mănăstirea. Degetul se află în prezent la Mănăstirea Putna, în muzeu.
Marele cronicar Ion Neculce (1672-1745), în lucrarea sa „O samă de cuvinte”, a scris despre Daniil Sihastrul, el râmânând unul dintre cei mai cunoscuţi sfinţi moldoveni din toate timpurile.
Acces: Chilia pustnicului Daniil Sihastrul se află la aproximativ 1 km de Mănăstirea Putna. Pin Putna există cale de acces pe drum.