- Este în Ponoarele, Județul Mehedinţi
- Unitate geografică: Podişul Mehedinţi
- Altitudine: 500 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Pădurea de liliac de la Ponoare, cea mai întinsă de acest tip din ţară, este o rezervaţie naturală botanică, ce s-a conservat datorită climatului blând…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
Pădurea de liliac de la Ponoare are o suprafaţă de 20 ha, din care aproape 10 ha este rezervaţie forestieră, fiind monument al naturii. Scopul rezervaţiei este de a proteja speciile floristice şi fauna specifică. Pe lânga liliac (Syringa vulgaris) şi mojdrean (Fraxinus ornus), care domină, mai apar gorunul (Quercus petraea), garniţa (Quercus farnetto), cornul (Cornus mas), dârmox (Viburnum lantana), jugastrul (Acer campestre), alunul (Corylus avellana), păducelul (Crataegus monogyna), scorusul (Sorbus torminalis), cărpiniţa (Carpinus orientalis). Apar şi specii rare, precum laleaua neagră şi vişinul turcesc. Toate s-au putut dezvolta datorită influenţelor climatice submediteraneene.
Şi fauna este definită de rarităţi precum vipera cu corn, scorpionul şi broasca ţestoasă.
Zona a fost declarată monument al naturii încă din anul 1965. Din acelaşi an dăinuie oficial Sărbătoarea Liliacului, deşi ea se ţine din vremuri mai vechi, când lumea se aduna la umbra pădurii de liliac. Sărbătoarea are loc în prima parte a lunii mai, în amfiteatrul natural al văii Prislopului şi este ce mai mare sărbătoare a judeţului Mehedinţi. Reuşeşte să atragă o mulţime de turişti din toată ţara. În prima parte a lunii mai, liliacul înfloreşte în nuanţe de mov până la alb. Seara, împăştie un parfum încântător.
Ca să ajungi la pădure, din centrul comunei Ponoarele, există un traseu marcat ce urmează Valea Morilor, pe firul apei şi urcând apoi pe Dosul Mare până în Valea Prislopului. Traseul trece pe lână alte două obiective, Crăcucenilor şi bisericuţa de sub Stei. Din comună până la Pădurea de liliac se poate ajunge cu cu maşina, traversând cătunul Tihoi şi mergând apoi în direcţia Delureni.
Acces: 4 km de orasul Baia de Arama, pe drumul dintre Drobeta-Turnu-Severin şi Targu Jiu.