De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un loc cu încărcătură spirituală, ce adăpsoteşte între pereţii săi icoane vechi valoroase!
- Este în Hoteni, comuna Ocna Şugatag, judeţ Maramureş
- Construit în 1789
- Poartă Hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: MM-II-m-A-04585
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 noiembrie
Biserica de lemn din Hoteni este un lăcaş de cult, inclus pe lista monumentelor istorice ale judeţului Maramureş, a cărei existenţă începe în anul 1790. Biserica a fost ridicată în satul Slatina din Ucraina de astăzi, fiind adusă dezasamblată în satul Hoteni în anul 1895. Lăcaşul de cult poartă hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.
Această biserică de lemn este a treia biserică succesivă a satului. Prima biserică apare menţionată în anul 1751, cu ocazia vizitei canonice episcopului de Muncaci, Manuel Mihail Olsavszky, însă nu se ştie de când datează. Lăcaşul de cult nu mai există în prezent, acesta fiind din lemn, cu acoperiş din draniţă şi turn clopot.
A doua biserică, tot din lemn şi aceasta, a fost adusă din satul Budeşti-Susani pe sănii trase de cai, abia după ce a fost finalizată noua biserică din Budeşti Susani, anul datării apărea menţionat pe uşile împărăteşti ca fiind anul 1628. Biserica era de dimensiuni mici şi a fost refăcută. În anul 1862, a fost mărită şi renovată, odată cu creşterea numărului de credincioşi. A funcţionat până în anul 1895, când a fost distrusă de un incediu în anul 1784. În locul acesteia a fost cumpărată, la îndemnul părintelui Gavriil Timiş, actuala biserică de lemn din satul Slatina, care, în urma, cercetărilor dendrocronologice efectuate, s-a constatat că lemnul a fost tăiat între anii 1788-1789. Astfel că, se presupune că structura lăcaşului să fi fost terminată încă din vara anului 1789, iar finalizarea ei în anul următor.
Când biserica a fost montată în satul Hoteni, pronaosul a suferit modificări, în sensul că a fost lărgit spre apus, pentru ca un număr mai mare de femei să poată lua parte la slujbe. Ca urmare a acestei modificări, peretele de apus, unde se afla şi intrarea, a fost mutat în noua parte a pronaosului.
Biserica are plan dreptunghiular, cu absida altarului poligonală. Pronaosul este tăvănit, deasupra căruia se ridică turnul clopotniţăcu galerie deschisă şi fleşă ascuţită şi acoperită cu tablă. În schimb, naosul are o boltă semicirculară. La interior, biserica este împodobită cu icoane vechi şi noi şi ştergare. Acoperişul este din şindrilă, cu dublă poală.
Date de contact: satul Hoteni, comuna Ocna-Şugatag, judeţ Maramureş. |