- Este în satul Hagieşti, comuna Sineşti, Județul Ialomiţa
- Construit în 1869 – 1874
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Conacul Marghiloman, construit în secolul al XIX-lea, a aparţinut celebrului om politic Alexandru Marghiloman…
- Ctitor/Autor: familia Marghiloman
- Cod monument Istoric: IL-II-m-A-14131
- Trasee amenajate: da
Conacul Marghiloman este cel mai important monument istoric din zona de vest a judeţului Ialomiţa. A fost construit de familia Marghiloman, care au adus meşteri italieni. Conacul a fost ridicat pe trei niveluri, cu pivniţă. Parterul este împărţit în şapte camere, iar etajul are 10. Există un hol central şi două terase laterale. Conacul are în componenţă porţiuni dintr-un ansamblu boieresc mai vechi, ce datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea. Clădirea urmează liniile arhitecturale specifice secolului XIX şi a fost proprietatea lui Alexandru Marghiloman. Locul era vestit pe vremuri pentru petrecerile care se dădeau si la care veneau numai oamenii de vază.
Edificiul are o panoramă de excepţie asupra câmpurilor cu pajişti şi a bălţilor din împrejurimi. Regimul comunist a afectat de asemenea şi Conacul Marghiloman, lăsându-i urme adânci. Ministerul Culturii nu a reuşit să-l restaureze, deşi a demarat lucrări de mai multe ori, dar niciodată nu a alocat fonduri suficiente. Conacul Marghiloman servea ca adăpost ciobanilor şi oilor din zonă. Geamurile şi uşile nu mai existau, iar pereţtii erau într-o stare avansată de degradare. În 2008, conacul a fost inculs într-un proiect european de reabilitate, urmând ca apoi să i se dea o nouă funcţionalitate, aceea de centru cultural, în acdrul căruia să se desfăşoare workshop-uri, conferinţe, seminarii sau instruiri.
Alexandru Marghiloman (1854-1925) a fost un vestit om politic român, deputat, senator în Parlamentul României, ministru de justiţie, al lucrărilor publice, de interne şi de finante. A elaborat legea judecătoriilor de pace, a susţinut neutralitatea României în 1914-1916 şi intrarea în Primul Razboi Mondial alături de Germania. În funcţia de Prim-Ministru, în perioada martie-octombrie 1918, a semnat pacea separată cu Germania din 5 martie 1918.
Acces: DN2A Bucureşti-Lilieci, apoi DJ Lilieci-Fundulea până în satul Hagieşti (pe malul Mostiştei).