- Este în Lunca Cernii de Jos, Județ Hunedoara
- Unitate geografică: Munţii Poiana Ruscă
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Cheile Cernei este o rezervație naturală mixtă, de 6 km, ce oferă un traseu cu peisaje superbe…
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: echipament montan adecvat, echipament de aplinist daca este cazul. A se evita perioadele cu debit mare.
Rezervația naturală Cheile Cernei se află în Munții Poiana Ruscă şi are o suprafață de 2 ha. Este o formațiune geomorfologică de chei, săpată în rocile metamorfice (șisturi cristaline) de apele pe Râului Cerna. Cheile sunt lungi de 6.2 km, sinuoase. Versanţii cheilor ating pe alocuri şi 200 de metri înălţime şi coboară în jumătatea sudică până în firul apei, neexistând potecă.
Traseu superb, de 11 km, nemarcat, duce prin Comuna Haşdău – Cheile Cernei – Lunca Cernii. Durează patru ore şi jumătate. Este un traseu dificil pe 6 km din chei, restul reprezintă drumuri forestiere şi comunale line.
Din centrul comunei Haşdăum urmezi spre vest drumul spre Lunca Cernii, până când ajungi la confluenţa Cernei cu Valea Ursului, unde drumul se bifurcă. O iei spre dreapta (drumul forestier Valea Bâlii – Vadu Dobrii), iar drumul se va îngusta între versanţii abrupţi. După 2 km, la valea Bâlii, părăseşti drumul forestier şi o iei spre sud, pe Valea Cernei, unde versanţii devin din ce în ce mai abrupţi şi mai stâncoşi. Drumul se transformă în potecă, iar poteca se mai pierde în zonele dificile. Apar porțiuni în care trebuie sa treci prin apă, iar locurile sunt de o deosebită frumusețe. Apa nu este adâncă, asta dacă nu e o perioadă cu debit ridicat de apă. Dacă simţi nevoia ca trebuie să abandonezi traseul, există soluţii: ori ocoleşti prin versantul stâncos, ori urci în versantul din stânga ca să ajungi pe culmea dintre valea Cernei şi Valea Ursului. Apoi faci dreapta ca să ieşi în drumul Haşdău-Lunca Cernii.
La ieşirea din chei, valea se lărgeşte brusc şi ajungi, în amonte, la drumul Haşdău – Lunca Cernii. De aici, poţi lua autobuizul înapoi spre Hunedoara.
Râul Cerna, numit şi Cerna Hunedoreană sau Cerna Ardeleană, izvorăște din Munții Poiana Ruscă, străbate Ținutul Pădurenilor, alimenteaza Lacul Cinciș, trece prin orașul Hunedoara și se varsă în Râul Mureș.
„Cerna” vine din slavonă şi înseamnă „apa neagră”, pentu că atunci când plouă mult și repede, apa râului își schimbă culoarea, tulburându-se. În aval de Lunca Cernii traversează Cheile Cernii, apoi șesul aluvial pe care se află satele Hășdău și Dăbâca, pentru a ajunge printr-o vale săpată adânc, în lacul de acumulare Cinciș. În continuare, albia Cernei urmărește zona marginală a reliefului muntos, în dreptul comunei Teliucu-Inferior și iese în dreptul municipiului Hunedoara. Râul are trei segmente: primul segment, care incepe odată cu izvoarele râului si ține până la vărsarea acestuia în Barajul Cinciș-Cerna, segmentul mijlociu este cuprins de la ieșirea râului din baraj până în apropiere de periferia orașului Hunedoara, iar ultimul segment se termină odată cu vărsarea râului in Mureș.
Acces: Comuna Haşdău, DJ687D.