- Este în satul Bobu din comuna Scoarţa, judeţul Gorj
- Unitate geografică: Subcarpaţii Gorjului
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Valea Ibanului este o rezervație naturală paleontologică unde s-au descoperit depozite semnificative de scoici de acum 4-7 milioane de ani, din perioada Eocenului…
- Trasee amenajate: da
Valea Ibanului este un punct fosilifer cu o suprafaţă de un hectar, situat pe panta unui deal din rocă sedimentară alcătuită în cea mai mare parte din nisipuri marne și argile. Cochiliife fosilizate pot fi admirate cu uşurinţă, deoarece apar în mai multe locuri din zonă (inclusiv pe malul Blahniţei la Crasna şi Săcelu).
Geologii spun că fosilele au o vechime de 3-4 milioane de ani, însă, după alţi specialişti, ele ajung al 7 milioane de ani. În orice caz, ele datează dinaintea apariţiei omului. Prin anii ’40, dealul s-a surpat şi aşa au ieşit la iveală scoicule. Aceste rupturi de pământ care scot la suprtafaţă depozitele fosile se numesc aflorimente. În straturile groase de nisip tasat se găsesc fosile de gasteropode (melci) şi de lamelibranhiate (scoici). Ele seamănă cu cele actuale. Fosilele sunt greu de extras deoarece se fărămiţează.
Ele datează din Neogen, perioadă cu evenimente geologice şi biologice importante, timp în care s-a încheiat ciclul orogenezei alpine şi au avut loc intense activităţi vulcanice. Fosilele găsite la Iban sunt specifice apelor dulci.
Numele locului are chiar şi o legendă: Ibanus se numea un tătar, care a venit aici cu oamenii lui, în jurul anului 1241, formând un sat, căruia i-au dat acest nume. După dispariţia satului, numele a rămas văii de la poalele dealului unde aceştia au locuit.
Ca să ajungi aici, urmezi indicatoarele. Este un însemn de monument în drum. De acolo se urcă pe o pantă, inaccesibilă cu maşina. La mijlocul pantei, un indicator îţi arată o cărare, pe care mai ai de mers cam zece minute. Drumul se înfundă şi apare dealul nisipos ,arcat corespunzător cu o pancartă „Rezervaţia naturală «Valea Ibanului»”. Rezervaţia nu este delimitată sau împrejmuită.
Rezervaţia din Valea Ibanu a adus numeroase beneficii comunei Scoarţa, dezvoltându-se infrastructura: alimenatrea cu apă şi modernizarea drumului.
Acces: în dreapta drumului județean (DJ665C) ce leagă localitatea Colibași de satul Mogoșani