- Este în Craiova, Județul Dolj
- Construită între 1889 – 1893
- Poartă Hramul Sfântului Dumitru
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Catedrala Mitropolitană Sfântul Dumitru din Craiova este cea mai impunătoare clădire din Craiova, iar rădăcinile ei se confundă cu cele ale oraşului…
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: îmbrăcăminte adecvată vizitării unui lăcaş de cult
- Sărbătoare anuală: 26 octombrie
Sfântul Dumitru este protectorul orașului Craiova, care apare și pe blazonul orașului.
Aici a existat o biserică ce se confundă cu istoria oraşului Craiova, a cărei existenţă este incertă: data din vremea fraţilor Petru şi Asan, sec. XII (1185) sau a lui Ioan al Cumanilor, sec. XIII (1230), ori a lui Mircea cel Bătrân, legând-o de marea victorie împotriva otomanilor, de la Rovine. Biserica s-a mai numit şi Băneasa şi există ipoteza că a fost reconstruită şi ctitorită de boierii Craiovești la sfârșitul secolului al XV-lea sau începutul secolului al XVI-lea. Sau că a fost opera lui Matei Basarab, după cele scrise în pisania din 1652, când a fost rezidită. Purta acelaşi hram. S-a numit Biserica Domnească, deoarece câţiva dintre ctitorii ei au ajuns domni: Neagoe Basarab (1512-1521), Matei Basarab (1633-1654) şi Constantin Brâncoveanu (1688-1714). A fost reparată pe parcurs de fostul mare armaş Petru Obedeanu în 1690, când i s-au pus chenare de piatră înflorate şi fiare la ferestre şi geamuri de sticlă la feresterle de jos şi al cupole. Stolnicul Constantin Obedeanu a investit si el în biserică, în 1724, când s-a repictat, zugrăveala fiind executată de Teodosie, Andrei şi alţii. Din 1765 devine metoc al Episcopiei Râmnicului. Nu se ştie dacă biserica a fost închisă şi părăsită sau dacă a fost distrusă de cutremurul din 1838.
Catedrala actuală Sfântul Dumitru a fost ridicată în 1889, cu sprijinul regelui Carol I şi al Reginei Elisabeta, după planurile arhitectului francez Lecomte de Nouy. Piatra de temelie a fost aşezată pe 12 octombrie. Construcţia este finalizată, iar catedrala este sfinţită pe 26 octombrie 1893, cu fast deosebit, sub păstoria Episcopului Bartolomei al Râmnicului-Noul Severin. Bisericii i s-a păstrat planul în crucea greacă şi are un pridvor deschis, o turlă pe naos şi două pe pronaos.
Între anii 1907-1933, francezii Menpiot şi Bories au realizat picturile interioare, pictorul german Gustav Nill s-a ocupat de picturile ornamentale din biserică şi din pridvor, iar de catapeteasmă, pictorul gorjean Keber. Icoana Sfantului Dumitru a fost executată în mozaic venețian.
Biserica a devenit catedrală ortodoxă în 25 martie 1939, fiind ridicată la rangul de Mitropolie. Patrimoniul metropolitan păstrează odoare valoroase, printre care se numară un vas bizantin datând din secolul al XV-lea – mărturie a continuității spirituale românești în acest spațiu.
În anul 1976, s-a curăţat pictura interioară a bisericii. Iar în 1977, din cauza cutremurului, biserica a necesitat reparaţii, apoi a fost resfinţită, pe 26 octombrie 1978. Catedrala Sfântul Dumitru adăposteste moaştele Sfântului Ierarh Nifon, Patriarh al Constantinopolului, ale Sfinţilor Serghie şi Vah şi ale Sfintei Muceniţe Tatiana.
După Nicolae Iorga, pe lângă Catedrală a funcţionat cea mai veche şcoală din Oltenia, şcoala de preoţi şi dascăli.
Acces: Strada Matei Basarab, Craiova. Lângă parcul Sfântu Dumitru.