- Este în Potlogi, Județul Dâmboviţa
- Construit în 1698
- Închis turiștilor
Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost construit de Constantin Brancoveanu, în 1698, pe locul unei curţti boiereşti…
- Ctitor/Autor: Constantin Brâncoveanu
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: închis turiștilor, fiind în renovare
Voievodul se oprea întotdeauna la moşia din Potlogi, în drumul său dintre Târgovişte şi Bucureşti. La 1698, a construit un palat, pe care i l-a dăriuit filului său cel mare, Constantin. Dar prima clădire ce care a ridicat-o aici, a fost Biserica Sfântului Dumitru, în 1693. Moşia fusese a postelnicului Dima şi a jupânesei Dragna, care construiseră o casă, din care se mai păstrează şi azi pivniţele.
Cu trecerea timpului, moşia s-a tot extins, iar voievodul a ridicat un zid de cărămidă, pentru a o delimita. A adăugat turnul porţii, camere de gardă, cuhnia domnească. Curtea este amenajată într-un stil elaborat, cu grădini şi zone cu apă. În mijloc, se află palatul impunător, de 32 x 23 metri, cu faţa spre heleşteu. Faţa, ca şi la Mogoşoaia, este definită de un splendid element arhitectural, reprezentat de loggia dublă, pe două niveluri, cu coloane în spate, legate între ele printr-un hol lung, care formează un ax al întregii clădiri. Rolul loggiei era de a oferi priveliştea parcului domnesc, care exista în spatele palatului.
Faţada opusă, dinspre curte, are o compoziţie ce este dominată, ca la Mogoşoaia, de foişorul cu scară exterioară. Palatul a fost ornamentat cu motive florale persane, realizate în stuc. Alte elemente sunt sculpturile şi picturile murale, în motive florale şi vegetale.
În timp, palatul a fost dat uitării de autorităţile locale. A plouat în palat prin acolerişul deteriorat, iar firele electrice au fost smulse din pereţi.
Apoi, Ministerul Culturii şi Cultelor a strămutat complexul la Primăria Municipiului Bucureşti, care l-a restaurat parţial: acoperişul, uşile, ferestrele, instalaţia electrică, pavimentele, caloriferele şi clădirea portii de intrare. Apoi a fost introdus în circuitul turistic şi expoziţional, pentru o vreme.
Însă, în urma unu proces, Palatul Brâncovenesc a fost restituit Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Momentan, palatul este în renovare, cu fonduri europene, în valoare de 66.894.836,12 lei, lucrări cu data finalizării 15.07.2015.
Date de contact: DJ 401A Bucureşti-Târgovişte, intersecţia străzii Ghineşti cu stada Crovu, comuna Potlogi, judeţul Dâmboviţa.