- Este în Sambata de Sus, Județ Brasov
- Construit în anul 1698
- Poartă Hramul Adormirea Maicii Domnului si Izvorul Tamadauire
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
Aceasta frumoasa manastire se afla in comuna Voila, judetul Brasov. Ctitorul ei este Preda Brancoveanu si are hramul Adormirea Maicii Domnului si Izvorul Tamaduirii…
- Ctitor: Constantin Brancoveanu
- Trasee amenajate: da
- Sărbătoare anuală: 15 august
Accesul rutier se face de pe DN1 E68 Braşov-Sibiu (Făgăraş spre Avrig 11Km) din comuna Voila, satul Sâmbăta de Jos, spre stânga pe DJ prin comuna Sâmbăta de Sus (15Km) sau din oraşul Victoria pe DF de la baza versantului nordic al Munţilor Făgăraş (10Km).
Una dintre cele mai frumoase manastiri ctitorite de Domnitorul Martir Constantin Brancoveanu, care-i poarta si numele se afla pe valea Raului Sambata, la poalele Muntilor Fagaras, in apropierea satului Sambata de Sus.
Manastirea are doua hramuri care sunt inchinate Maicii Domnului. Primul hram se tine in prima vineri de dupa Sfintele Pasti, „Izvorul Tamaduirii” pentru ca in curtea manastirii se afla un izvor cu apa tamaduitoare la care se adunau sihastrii acestor munti inca din secolul al XV-lea.
Al doilea hram a fost primit la sfarsitul secolului al XVII-lea cand Domnitorul Tarii Romanesti construieste langa izvor o biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Biserica este apoi inconjurata de constructii printre care o scoala de gramatici, un ateier de pictura chilii si care sunt toate unite intr-o manastirea ortodoxa. Aici aduce calugari din Tara Romaneasca, care vor trai si se vor ruga impreuna. In anul 1785 manastirea a fost distrusa de dusmanii credintei ortodoxe, incinta fiind distrusa complet de catre turci, iar biserica adusa in stare de ruina. Aceasta este starea in care a fost gasita de mitropolitul Nicolae Balan dupa mai mult de 140 de ani. Acesta aduce trei calugari cu studii teologice, restaureaza biserica si construieste o noua clopotnita. Al treilea mare ctitor este Mitropolitul Ardealului I.P.S. Dr. Antonie Plamadeala, care intre anii 1984-1989 initiaza, organizeaza si indruma reconstructia manastirii respectand cu strictete stilul brancovenesc.
-Arsenie Boca-
Sunt foarte multe lucruri de spus despre acest Sfant necanonizat al Romaniei despre care trebuie sa se mentioneze cand se vorbeste despre Manastirea Brancoveanu, dar ne vom rezuma doar la cateva randuri.
In anul 1939, in luna iunie, Zian Boca intra in obstea Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus. La data de 3 mai 1940 este tuns in monahism la Manastirea Sambata de Sus, primind acum numele de Arsenie. Doi ani mai tarziu, la 10 aprilie 1942, el este hirotonit preot. In anul 1943, la izvorul Vaii Sambata, langa un povarnis aproape vertical, teraseaza stanca. In interiorul masivului, scobeste o deschizatura pe care o largeste in interior, cu intentia de a realiza o chilie in inima muntelui.
In acelasi an el intra in atentia Securitatii. In anul 1945 este anchetat la Ramnicu Valcea, iar in cel urmator, la Brsov. Izvorul Tamaduirii, praznuit in anul 1948, este ultimul mare praznic sarbatorit la Manastirea Sambata. In anul 1948, Patriarhul Justinian se gandeste sa-l cheme pe Parintele Arsenie Boca la treapta arhieriei. A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brasov, dus la Canal, închis la Jilava, Bucuresti, Timisoara si la Oradea. A pictat Biserica din Drăgănescu (la 25 Km de Bucuresti), supranumită Capela Sixtină a Orientului. Sunt foarte multe lucruri de spus despre acest Sfant necanonizat al Romaniei despre care trebuie sa se mentioneze cand se vorbeste despre Manastirea Brancoveanu, dar ne vom rezuma doar la cateva randuri.
Un alt stalp al Ortodoxiei romanesti care trebuie mentionat macar in cateva randuri, cand vine vorba de aceasta manastire, este Parintele Teofil Paraian care s-a nascut într-un sat în apropiere de Sibiu, numit Topârcea, din parinti plugari, fiind cel mai mare dintre patru frati. Si-a început viata constienta ca nevazator, ceea ce înseamna ca s-a nascut nevazator; între 1935-1940 a urmat o scoala speciala la Cluj pe care a fost nevoit s-o întrerupa doi ani din cauza razboiului, apoi a facut o clasa la o scoala speciala la Timisoara dupa care, între anii 1943-1948 a urmat liceul, pe atunci Colegiul „Diaconovici” din Timisoara, liceu pentru vazatori,unde -a cunoscut pe parintele Arsenie Boca, de la care a deprins rugăciunea inimii şi a dorit să intre în călugărie, dar parintele Arsenie l-a sfătuit să facă mai întîi facultatea. Între 1948-1952 a urmat Institutul Teologic din Sibiu luându-si licenta în teologie. La mânastirea Sâmbata a venit la 1 aprilie 1953 si în acelasi an a fost tuns în monahism de mitropolitul Nicolae Balan. În 1960 a fost hirotonit diacon în mod exceptional de mitropolitul Nicolae Colan iar în 1983 a fost hirotonit preot de Înalt Prea Sfintitul Antonie Mitropolitul Ardealului. În 8 septembrie 1988 a primit treapta de Arhimandrit.
In anul 1993 are loc sfintirea intregului complex manastiresc si a Paraclisului manastirii inchinat Sfintilor Martiri Brancoveni, ucisi in anul 1714 de catre turci la Constantinopol. In prezent obstea manastirii numara in jur de 40 de vietuitori.