- Este în Iaşi, județ Iași
- Unitate geografică: Câmpia Moldovei
- Datează de peset 250 de ani
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Teiul lui Eminescu, în vârstă de peste 250 de ani, este „copacul îndrăgostiţilor”, locul în care poetul îşi găsea inspiraţia…
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: da
Teiul argintiu, cel mai vechi copac din Parcul Copou, a fost martorul versurilor lui Eminescu şi al întâlnirilor lui cu bunul său prieten, Ion Creangă. Cei doi stăteau de vorbă pe o bancă aflată la umbra protectoare a teiului.
Teiul a rămas falnic, ca amintire în urma sciitorilor, până când, în 4 august 1950, a fost lovit de o furtună cu grindină. Vântul a distrus în mare parte teiul: săgeata principală a coronamentului, brațul din partea nordică, precum și ramurile din celelalte brațe. Însă teiul a fost dat uitării trei ani. Abia în 1953, Primăria Iaşului s-a îngrijit de el: a segmentat ramurile de schelet, cu brațe lungi de 3-4 metri, a curățat scorbura care se formase de la bifurcarea trunchiului și l-a dezinfectat cu soluție de piatră vânătă și de formalină. A trebuit să fie plombat cu mortar și consolidat cu manșoane (cercuri) de metal, iar ramurile, sprijinite în console.
Aşa a rămas până în 1990 când prof.dr. Mandache Leocov, responsabil la cel moment de arborii monumentali din partea Academiei Române și director al Grădinii Botanice din Iași, a primit sarcina de a-l revigora. A desfăcut plomba de beton şi tot lemnul era putred până jos. Cu alte cuvinte, lemnul era mort. Însă a supravieţuit prin două rădăcini aditive, care au crescut pe lângă plombă, prin golul din trunchi, până în pământ şi prin care încă se hrăneşte. Profesorul Leocov spune că nu mai au ce să facă, l-au ajutat cât au putut şi că Teiul lui Eminescu va trăi încă 50-100 de ani.
Mulţi turişti şi îndrăgostiţi vizitează sau trec pur şi simplu pe lângă faimosul arbore. În faţa teiului este amplasat un bust de bronz al poetului, opera sculptorului Ion Mateescu, cu o alee spre acesta, pe care sunt scrise trei strofe al poeziei „Dorinţă”.
Aproape de tei, a fost o expoziţie documentară Mihai Eminescu din 1983, într-o veche clădire de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În iunie 1984, s-a organizat o expoziție permanentă de carte, documente și fotografii dedicată lui Mihai Eminescu. În locul clădirii vechi, care a fost demolată, s-a construit o clădire nouă, care a fost inaugurată cu prilejul centenarului morții poetului, la 15 iunie 1989, cu scopul de a servi ca Muzeu dedicat poetului Eminescu. Cele două turnuri de la intrarea în muzeu simbolizează Dragostea (cu referire la Veronica Micle) și Prietenia (cu referire la Ion Creangă).
În fiecare an, pe 15 iunie, când teii sunt în floare, Muzeul Mihai Eminescu din Parcul Copou organizează „Sărbătoarea Teiului”.
Date de contact: Parcul Copou, Iaşi