De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un lac misterios şi plin de legende!
- Este în munţii Poiana Ruscă, la 10 km de Hunedoara, judeţ Hunedoara
- Lac de acumulare
- Anul amenajării: 1962
- Altitudine: 800 m
- Suprafaţă: 867 ha din care 200 ha luciu de apă
- Adâncime: 48 m
- Deschis turiștilor.
Lacul Cinciş este un lac de acumulare situat în munţii Poiana Ruscă, într-o zonă pitorească, la aproximativ 10 km de Hunedoara…
- Amenajare / agrement: da
- Caracteristici geografice: lungime: 4,8 km; lăţime: 1,8 km; volum: 43,5 milioane m³
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Este unul dintre principalele locuri de agrement din judeţul Hunedoara, mii de turişti din ţară fiind atraşi de frumuseţea şi liniştea locului.
Istoria lacului Cinciş a început în anul 1962 şi este una zbuciumată, care a a născut superstiţii şi legende în rândul localnicilor din zonă.
Numele lacului „Cinciş”, provine de la cele cinci persoane care au ridicat în această zonî cinci case, punând temeliile satului. Despre aceste persoane, bunicul, fiul şi trei nepoţi, se spune că ar fi fost luptători curajoşi care în timpul luptei purtate în locul numit astăzi „Poiana Turcului”, l-au salvat pe împăratul lor de turci, fiind recompensaţi de acesta cu plaiul Cinciş.
Satul Cinciş a fost pentru prima oară atestat documentar în anul 1360, şi ar fi avut legături strânse de rudenie cu familia Corvinilor. În anul 1962, din ordinul lui Ceauşescu, au fost strămutate două sate şi patru cătune, Cinciş, Cerna, Ploşca, Bălana, Moara Ungurului şi Baia Craiului, pentru a se amenaja lacul de acumulare Cinciş.
Astfel că, 800 de localnici au fost nevoiţi să plece de aici, fiind mutaţi pe dealul Iuba. Întreg satul Cinciş, tot cu gospodării şi două biserici cu cimitirele adiacente, a fost acoperit de apă. În zilele secetoase, când nivelul apelor este scăzut, ruinele fostei biserici, aflată la 25 de m adâncime ies la suprafaţă, amintind de trecutul trist al acestui sat. Această biserică a fost ridicată în anul 1360, fiind un monument istoric important pentru arta medievală românească. La puţin timp după inundarea zonei, au început să se petreacă fenomene inexplicabile, în apropierea lacului.
Conform localnicilor, furtuni se iscau brusc pe suprafaţa lacului, oile nu se mai apropiau de lac, sau noaptea târziu, puteau fi văzute spiritele morţilor îngropaţi în cimitirele, acum aflate sub apă. De asemenea, mulţi s-au înecat aici, lacul ajungând să fie supranumit de localnici „Lacul blestemat”
Se spune că Părintele Arsenie Boca (1910-1989) a prezis că zona avea să fie acoperită de ape, când într-una din zilele anului 1958, trecea prin Valea Cernei, în drum spre mănăstirea Prislop şi a zis celor care-l însoţeau că „până aici va fi apă în zona asta”. La patru ani s-au îndeplinit cele spuse de el.
În timp, Lacul Cinciş a devenit o zonă de agrement râvnită de turiştii aflaţi în căutarea unui loc de relaxeze şi de evadare din tumultul oraşelor, datorită peisajelor mirifice de o sălbăticie aparte. Principalele atracţii sunt pescuitul, sporturile nautice, precum şu obiectivele turistice din zonă care aşteaptă să fie descoperite.
Lacul Cinciş se află la aproximativ 13 km de Hunedoara şi oferă posibilitatea de cazare în unităţile de cazare, cabane şi hoteluri, ridicate pe malul lacului.