De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument spectaculos al naturii, care impresionează prin forme care înflăcărează imaginaţia!
- Este pe teritoriul administrativ al comunei Mărişelu, satul Domneşti, judeţ Bistriţa-Năsăud
- Rezervaţie naturală de tip geologic
- Suprafaţă: 2 ha
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Râpa cu păpuşi de piatră este o arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a III-a IUCN şi care se găseşte pe teritoriul administrativ al comunei Mărişel, în apropierea satului Domneşti, pe malul drept al râului Şieu…
- Anul înfiinţării: 1976, declarată în anul 2000
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Rezervaţia naturală de tip geologic „Râpa cu păpuşi” se întinde pe o suprafaţă de 2 ha şi se prezintă sub forma unui perete aproape vertical, format din depuneri de nisipuri compacte cenuşii-gălbui, intercalaţii de argile marnoase, marne, gresii şi gresii concreţionare multiple, care poartă numele de trovanţi. Peretele vertical este lung de aproximativ 50 de m şi înalt de aproximativ 20 de m. De-a lungul timpului, aceste formaţiuni de nisip au căpătat diverse forme expresive ce aduc a păpuşi ruseşti, de unde şi numele rezervaţiei, nume dat de descoperitorul zonei, cercetătorul Ioan Chintauan, director al Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.
Şi la baza peretelui se găsesc concreţiuni de forme neregulate, desprinse. Zona a fost descoperită în urmă cu câteva decenii de cercetătorul Ioan Chintauan şi iniţial, numele la care s-a gândit a fost „Soldaţii”, deoarece concreţiunile formate erau aşezate în linie, asemenea soldaţilor gata de bătălie.
Cei mai expresivi trovanţi sunt „Soldatul”, „Ciupercile” şi „Femeia de piatră”, care, datorită valorii lor ştiinţifice, au fost duse la Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud, pentru a fi protejte, unde pot fi văzute în curte.
Aceste formaţiuni permit recunoaşterea şi paralelizarea straturilor, astfel că oamenii de ştiinţă putând descifra condiţiile în care s-au depus sedimentele.
În România, există mai multe locuri unde se găsesc trovanţi:
– Rezervaţia naturală „Muzeul Trovanţilor” din Costeşti, judeţul Vâlcea, cu o suprafaţă de 1,1 hectare;
– Dealul Feleacului, judeţul Cluj – aici trovanţii mai sunt denumiţi „ouă de Feleac”;
– În Munţii Buzăului, la Ulmetu-Bozioru, judeţ Buzău;
– Pe teritoriul administrativ al localităţii Chiojdu, judeţul Buzău;
– Pe teritoriul administrativ al satului Caşolţ, judeţ Sibiu;
– Cariera de nisip de la Hăşdat, Hunedoara;
– În judeţul Bacău pe malul stâng al Tazlăului, la vărsarea acestuia în Trotuş şi pe malul stâng al Siretului, în dreptul localităţii Cornii de Sus;
– În Munții Berzunţi, lângă satul Viişoara, judeţ Buzău;
– Podişul Transilvaniei, lângă satul Domneşti, judeţul Bistriţa Năsăud;
– Podişul Sucevei, langă localitatea Remezeu, judeţul Suceava
– Podişul Someşan, lângă satul Cliţ, judeţul Sălaj.
Rezervaţia naturală „Râpa cu păpuşi” de la Domneşti urmează să fie transformată într-o zonă turistică, în cadrul unui proiect în valoare de peste un million de euro.
Date de contact: la 15 km de Bistriţa, comuna Mărişelu, la intrarea în satul Domneşti, pe DJ 154, judeţ Bistriţa-Năsăud. |