De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un frumos lăcaş de cult, cu o vechime de peste 200 de ani, numită „fiică a mănăstirii Brâncoveanu”!
- Este în Sâmbăta de Sus, Județ Braşov
- Construit în anul 1786
- Poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului”
- Deschis turiștilor
Biserica din Sâmbăta de Sus Răsăriteană a fost ctitorită în anul 1786 de către fostul stareţ al Mănăstirii Brâncoveanu, Egumen Visarion…
- Cod monument Istoric: BV-II-m-A-11813
- Ctitor: Egumen Visarion, fost stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu
- Trasee amenajate: nu
- Sărbătoare anuală: 15 august
Planul arhitectural al bisericii este unul specific bisericilor clasice ortodoxe: tindă, pronaos, naos şi altar. Are formă de corabie cu acoperiş din lemn şi ţiglă. Deasupra naosului se ridică un turn în formă de piramidă octogonală, cu vârf conic.
După prigoana din anii 1761-1762, când majoritatea mănăstirilor şi schiturilor din Transilvania au fost distruse din ordinul generalului Bukow, trimisul împărătesei Austriei, Maria Teresa, nici Mănăstirea Brâncoveanu nu a scăpat de a fi devastată.
Egumenul Visarion pleacă într-o călătorie la Ierusalim de unde se va întoarce cu o colectă de 300 de galbeni, sumă pe care o va folosi la ridicarea bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Sâmbăta de Sus, ajutat şi de credincioşii satului. În tinda lăcaşului este inscripţionat textul următor care atestă data zidirii bisericii: „În zilele Înălţatului Împărat Iosif al II-lea, fiind stăpânitor locului Nicolae şi Manolache Brâncoveanu, s-a zidit această biserica din temelie, cu toată cheltuiala egumenului Visarion, octombrie, zilele 12, anul de la Hristos 1786„.
Pictura interioară a fost realizată în frescă, însă nu se cunoaşte numele pictorului. Între anii 1954-1957, biserica trece printr-un proces major de reparaţii, care au constat în refacerea cupolei de deasupra pronaosului, a acoperişului, ferestrelor, uşilor pridvorului, strănilor, instalaţiei electrice şi a podelei. De asemenea, pictura a fost restaurată tot în tehnica frescă de către pictorul Iosif M. Vasu. În anul 1958, s-a construit la intrarea în curtea biserciii din partea de sud o poartă cu o încăpere pictată, iar în partea superioară prevăzută cu trei turnuleţe acoperite cu tablă zincată.
De-a lungul timpului, au mai avut loc lucrări de restaurare şi consolidare, astfel că în anul 1970 a fost reparat şi consolidat turnul, iar ţigla de pe acoperiş a fost înlocuită. În anul 1985, de data aceasta, la intrarea din partea de nord în curtea bisericii s-a construit o poartă în stil brâncovenesc. În anul 1993, pictura interioară a fost din nou restaurată, operă a pictorului Virgil Pavel din Sibiu. În anul 2008, clădirea şi terenul de peste drum de biserică, care au fost preluate de regimul comunist au fost restituite bisericii. Clădirea a fost reparată şi în prezent funcţionează ca şi Cămin Parohial.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a înscrisă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Braşov, având codul LMI BV-II-m-A-11813.
Sursa foto: mitropolia-ardealului.ro
Date de contact: Sâmbăta de Sus, judeţ Braşov. |