De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un frumos monument istoric, realizat în stil gotic, care simbolizează încetarea epidemiei de ciumă care a lovit Banatul în sec. al XVIII-lea, precum şi speranţa şi renaşterea!
- Este în Timişoara, Județ Timiş
- Construit în 1740
- Deschis turiștilor.
Statuia Sfânta Treime se află în Piaţa Unirii din Timişoara, încriindu-se în tipologia coloanelor ciumei, monumente caracteristice stilului baroc din spaţiul sud-german din sec. al XVIII-lea…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric: TM-III-m-A-06313
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Statuia mai este cunoscută şi sub numele „Coloana ciumei” sau „Statuia Ciumei”, nume dat de locuitorii de etnie germană din Timişoara, deoarece a fost ridicată pentru a aminti de încetarea epidemiei de ciumă care a lovit Banatul între anii 1738-1739, când au murit peste 1300 de persoane, o şesime din locuitorii oraşului. O a doua epidemie a lovit oraşul între anii 1762-1763. Cel care a venit cu iniţiativa ridicării monumentului, precum şi cu finanţarea proiectul a fost Johann Anton Deschan von Hannsen, consilierul administraţie locale de atunci. Piatra de fundaţie a monumentului a fost pusă în data de 21 noiembrie 1740. Sculptura a fost realizată din gresie la Viena, în stil baroc, şi apoi dusă pe calea apei, pe Dunăre, Tisa şi canalul Bega, la Timişoara.
Iniţial, statuia a fost amplasată pe locul format de Cazarma Transilvaniei, clădirile Iezuiţilor şi casa Deshan, însă în anii 70, a fost demolată, când terenul a fost achiziţionat pentru construirea magazinului Bega. Ulterior a fost ridicată în Piaţa Unirii.
Statuia Sfânta Treime a avut drept prototip coloanele ciumei din Imperiul Austriac, şi anume Coloana Ciumei din Viena, şi este formată dintr-o coloană înaltă, în vârful căreia sunt reprezentările Sfântei Treimi, Sfântul Duh, Fiul şi Tatăl, care ţin coroana cerească deasupra capului Fecioarei Maria.
La baza coloanei se află statuia Sfântului Ioan de Nepomuk, care este sfântul ocrotitor al Banatului, la ale cărui picioare se află o fecioară, care simbolizează noua provincie. Tot la baza coloanei, se mai află două statui, care reprezintă pe regele David şi Sfânta Barbara, patroana minerilor.
Soclul de formă triunghiulară este împrejmuit de statuile lui Rochus, protector împotriva ciumei şi altor boli, Sfântul Sebastian, tot protector al ciumei şi Sfântul Carol Borromeus, patronul dragostei.
Pe cele trei laturi ale soclului se află trei statui în relief, care reprezintă cele trei calamităţi care au lovit Banatul în sec. al XVIII-lea: războiul, foametea şi ciuma.
Date de contact: Piaţa Unirii, Timişoara, judeţ Timişoara. |
This entry was posted in Cetati si Castele