De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un frumos lăcaş de cult musulman, care adăposteşte unul din cele mai mari covoare orientale din Europa!
- Este în Constanţa, Județ Constanţa
- Construit între anii 1910-1913
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: CT-II-m-A-02796
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: ţinută decentă
Marea moschee din Constanţa este un lăcaş de cult musulman, ridicat la iniţiativa regelui Carol I, pe locul fostei Geamii Mahmudia ridicată în anul 1822. Denumită şi Moscheea Carol I, a fost ridicată după modelul moscheii Konya din Anatolia, Turcia, după planurile ing. Gogu Constantinescu, sub îndrumarea arhitectului Victor Ştefănescu, care printre altele a participat la amenajarea Parcului Carol I din Bucureşti, precum şi la supravegherea lucrărilor la Arcul de Triumf din Bucureşti.
Moscheea a fost ridicată în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din oraşul Constanţa, între anii 1910-1913, inaugurarea având loc în data de 31 mai 1913, în prezenţa familiei regale şi a reprezentaţilor cultului musulman în România. Moscheea a mai fost cunoscută şi sub denumirea Moscheea Mahmud al II-lea, însă în prezent credincioşii musulmani o numesc „Kral camisi sau „Geamia Regelui”.
Stilul arhitectural în care a fost realizată moscheea este unul egipteano-bizantin, cu motive arhitecturale româneşti. Construcţia este executată din piatră şi cărămidă, cu excepţia cupolei şi minaretului, care sunt din beton armat, fiind prima clădire cu elemente de beton armat construită în România. Coloanele interioare ale moscheei sunt executate din marmură de Câmpulung.
Portalul principal al moscheei este realizat din piatră de Dobrogea, iar uşa de acces în portal este executată din marmură neagră cu incrustaţii frumoase de bronz. Minaretul este construit în stil maur, cu o înălţime de 47 de m, de unde muezinul anunţa în trecut ora de rugăciune.
Sala centrală a moscheii este de formă pătrată, cu latura de 14 metri, ai cărei pereţi interiori sunt frumos pictaţi. Moscheea adăposteşte un covor oriental vechi de peste 200 de ani, primit ca donaţie din partea Turciei, mai exact din insula Ada Kaleh, şi care impresioanează atât prin mărime (144 m²), cât şi prin greutate (peste 490 kg), fiind unul din cele mai mari covoare orientale din Europa. Covorul a aparţinut sultanului Abdul Hamid şi a fost ţesut de mână în centrul renumit de artizanat Hereke, din Turcia.
Atunci când vizitaţi o moschee este bine de ştiut că trebuie să aveţi o ţinută decentă, să păstraţi liniştea şi să vă descălţaţi la intrare.
Date de contact: Str. Arhiepiscopiei nr. 5 (Piaţa Ovidiu), Constanţa, judeţ Constanţa. |