De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un loc pitoresc, specific Sibiului vechi şi plin de istorie!
- Este în Sibiu, Județ Sibiu
- Construit în sec. al XIV-lea
- Deschis turiștilor.
Cunoscut şi sub numele de „Zidul cu ace”, Pasajul Scărilor, a fost construit în sec. al XIII-lea din piatră şi cărămidă şi reprezintă punctul de legătura între Oraşul de Sus şi Oraşul de Jos…
- Ctitor/Autor: –
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate:
- Condiții de vizitare: deschis tot timpul anului
Pasajul înconjoară zidurile cetăţii din jurul Bisericii Evanghelice, una dintre cele mai impresionante clădiri de factură gotică din Transilvania, prin două ramificaţii de scări şi arcade.
Înspre Oraşul de Sus, zidul de apărare, realizat în două terase, atinge o înălţime de aproximativ 10 m şi este susţinut de contraforturi masive, care se sprijină în arcuri butante, pe clădirile Oraşului de Jos. Multe din aceste case au o vechime de şase secole. Cele două ziduri se întâlnesc în partea superioară a Pasajului Scărilor.
„Zidul cu ace” sau Pasajul Scărilor se termină cu Turnul de Poartă, situat la întretăierea cu strada Odobescu, turn construit în secolul al XIV-lea, aproximativ între anii 1330-1366, fiind unul dintre cele mai bine păstrate turnuri din cea de-a treia incintă de fortificaţii a oraşului. Astăzi, acest turn alături de Primăria Veche constituie Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal.
Pasajul a fost supus unor lucrări de restaurare mai importante în anii 1860 şi 2006, când a fost consolidat solul, refăcută zidăria, înlocuirea pietrelor cubice de pe scări.
În urma diplomei lui Andrei al II-lea din anul 1224, Sibiul primeşte o serie de drepturi şi privilegii de natură economică şi social-politice, prin care cunoaşte o perioadă de înflorire fără precedent.
Istoricii presupun că cel mai impresionant ansamblu arhitectonic al Sibiului Vechi, Pasajul Scărilor, ar fi fost construit în sec. al XIII-lea, însă invazia tătară din anii 1241-1242, vine ca un contraargument, deoarece a demonstrat că sistemele de fortificaţii din Transilvania din acea vreme se aflau într-un stadiu incipient, neputând face faţă asediilor. Majoritatea specialiştilor sunt de părere că Pasajul ar fi fost construit abia la începutul sec. al XIV-lea, la ordinul lui Marcus Pemfflinger, judele regal al Sibiului.
Date de contact: Sibiu. |