- Este în Iaşi
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Casa memorială „Ion Creangă”, prima casă memorială din România, este casa în care a locuit între anii 1872 și 1889 marele povestitor Ion Creangă…
- Cod monument Istoric: IS-IV-m-B-04328
Casa memorială „Ion Creangă” din Iași, primul muzeu memorial literar din România, a fost inaugurat la 15 aprilie 1918 şi este unul din cele 12 filiale literare din cadrul Muzeului Literaturii Române Iași. Aici a locuit Creangă după ce a fost nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia, începând din vara anului 1872. El a stat în camera din dreapta şi a avut-o ca vecină pe Ecaterina Vartic.
În această căsuţă a intrat şi Mihai Eminescu, bun prieten al lui Creangă. În vara și toamna anului 1876, Eminescu a locuit aici, fiind chiriașul lui Creangă.
Căsuţa, botezată de scriitor „bojdeucă”, are două camere dispuse de o parte și de alta a unui antreu. El îşi decorase locuinţa ca la Humuleşti, cu o masă mică, rotundă, cu trei picioare şi scăunele. Şi-a adus şi străchini, linguri de lemn, cofe, ceun de tuci, oale de lut. Indiferent de cum se prezintă vremea-iasi.ro, vizitati acest loc unde Creangă a scris Poveştile şi Amintirile din Copilărie.
În zonă, Ion Creangă era recunoscut pentru faptul că avea foarte multe pisici, în jur de 30, iar pe fiecare o botezase cu un nume asociat unei persoane reale din viața sa.
În 1879, Ion Creangă a cumparat, pe numele Ecaterinei Vartic, locul şi casa de la Maria Ştefaniu. Ecaterina Vartic a fost cea care l-a îngrijit până la sfârșitul vieții.
Bojdeuca a devenit muzeu memorial la 15 aprilie 1918. Primul muzeograf, care a prezentat Bojdeuca turiştilor, a avut dreptul să locuiască în mica bucătărioară din stânga intrării cu soția, trei copii și bunica. Restaurări s-au făcut în anii 1942 și 1985. Clădirea care adăpostește expoziția documentară referitoare la viața și opera lui Creangă, biblioteca, precum și amfiteatrul în aer liber au fost construite în perioada 1984-1989 și inaugurate la 11 iunie 1989, cu ocazia centenarului morții genialului povestitor.
În curtea bojdeucii se află două înfăţişari ale scriitorului: un bust de granit în faţacăsuţei, realizat de Iftimie Bârleanu, în 1968 şi o statiuie, realizată în1990, de studenţii Academiei de Arte Plastice. Ion Creanga este reprezentat cu faţa spre Bojdeucă, cu doi copii lângă el.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Preț întreg: 3 lei
Grupuri de peste 12 persoane de studenţi şi pensionari: 2 lei Elevi: 1 leu Gratuităţi: preşcolari, veterani de război, persoane cu handicap şi însoţitorii lor, copii din casele de asistenţă socială, lucrători actuali şi pensionari din reţeaua muzeală naţională, membrii Uniunii Scriitorilor, persoanele prevăzute în contractele de colaborare încheiate între Muzeul Literaturii Române Iaşi şi alte instituţii sau societăţi comerciale. Fotografierea şi filmarea în interes personal sunt permise numai în spaţiile extramuzeale. |
Marţi-Duminică 10:00-17:00 |
Date de contact: Str. Simion Bărnuțiu nr. 4, Iaşi/ Telefon: 0747.499.488. |
|
|