- Este în județul Alba
- Unitate geografică: rezervatie naturala in muntii Trascaului
- Altitudine: 1189m
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
- Cu condiții de campare
Rezervatia Naturala Cheile Rametului se afla in partea central-estica a Muntilor Trascau, la altitudinea de 1189 metri…
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: doar vara
Se poate accesa de pe DC78 care a fost modernizat din Teius pana la Manastirea Ramet si exista si o portiune nemodernizata de aproximativ 4 km pana la intrarea in chei, sau a doua varianta fiind pe DJ 107 I din Aiud pana in localitatea Ramet (acesta e modernizat pana dupa Cabana Sloboda), de unde drumul comunal paralel cu valea Bradestilor se coboara in satul Cheia. Pe drumul spre Cheile Rametului (Rimetului) putem gasi cazare la Cabana Ramet, care se afla la 400 m de Manastirea Ramet.
Daca sunteti cu cortul, puteti campa la intrarea in Cheile Rametului, unde exista un loc de campare (neamenajat) sau pe marginea raului, unde gasiti loc de cort.
Intrarea in chei este foarte dificila deoarece pe distanta de aproape 1 kilometru acestea pot fi strabatute numai in anotimp secetos prin apa paraului.Pe prima portiune exista o amenajare cu bride si cable de otel,cabluri suspendate si pe firul apei, in unele portiuni apa ajungand pana la 2 m adancime, care permit vizitarea cheilor pe timp de vara pana la celebrul portal al cheilor si pana la portiunea numita „la cuptor”. Deci este recomandat sa se mearga doar vara si cu mare atentie.
Un alt traseu ar mai fi cel numit „Brana Caprei”, care porneste din chei, dinainte de portal, urcand pe niste cabluri.Acest traseu strabate cheile pe o carare suspendata cu 100 m deasupra apei, oferind peisaje superbe asupra cheilor.Traseul nu este amenajat pentru turisti, presupunand pasaje de catarare pentru depasirea unor obstacole, asa ca este recomandata parcurgerea lui doar pe vreme buna si doar de catre cunoscatori ai zonei sau de catre turisti antrenati.
Aceasta rezervatie are suprafata de 150 de hectare.
Rezervatia reprezinta un peisaj pitoresc si foarte putin modificat de catre om, este inscris in calcare, ce conserva o serie de plante rare, printre care si numeroase monumente ale naturii.
Cheile Rametului reprezinta cel mai mare obiectiv natural al partii centrale a Trascaului.Datorita elementelor pe care le gazduieste, Cheile Rametului au fost declarate rezervatie naturala complexa si se afla sub aministrarea Comnuei Ramet, satul Cheia.
In partea de est si de vest rezervatia este delimitata de glacisul care inconjoara versantii abrupti ai masivelor calcaroase Uzmezeu la nord, Fundoi la sud si coboara vertiginos in Valea Geoagiului.
Limita nordica este formata de liziera ce desparte marginea abruptului calcaros de padurea din apropierea cotei de 1135 m si se continua spre est si spre vest la marginea abruptului, iar cea sudica o constituie, de asemenea, marginea unui mic platou calcaros cuprins intre cotele 1158 m si 1166 m, dominate de varful Piatra din Chei.Zona tampon o constituie o fasie lata de circa 200-300 m, care inconjoara zona strict protejata si cuprinde in cea mai mare parte padurea limitrofa, inclusa de silvici in Clasa I de protectie, si cateva areale cu pasuni si fanete.
Starea actuala a rezervatiei poate fi apreciata drept multumitoare datorita faptului ca presiunea turistica este relativ scazuta datorita distantei fata de centrele urbane si dificultatilor intampinate la traversarea sectorului de chei (circa 1 km accesul se face prin albia paraului in perioadele secetoase), precum si inaccesibilitatii peretilor abrupti ai cheilor.
Pericole care ameninta rezervatia:
-eroziunea puternica a solului si degradarea invelisului vegetal datorita pasunatului;
-culegerea de plante rare si antrenarea unor grohotisuri de unii turisti mai intreprinzatori si dornici de ascensiuni;
-construirea de vile sau case de vacanta in imediata apropiere a rezervatiei, respectiv in zona tampon;
– practicarea turismului neorganizat
Anterior momentului inceperii modelarii cheilor, in zona actualei vai a Rametului au avut loc procese de captare dinspre Valea Muresului, unde existenta unor miscari de subsidenta a generat un nivel de baza mai coborat decat al Ariesului (in zona Salciua). Astfel, un afluent al Muresului a captat, in zona actualelor chei, un rau care se indrepta dinspre actuala Depresiune Mogos (situata intre Muntii Metaliferi si Trascau) spre Aries. Captarea s-a produs la nivelul de 950 m, nivel care se racordeaza cu pesterile din versantul stang al cheilor.
Anterior formarii Cheilor Intregalde (situate la sud de Cheile Rametului), prin Valea Rametului se scurgeau si apele din bazinul superior al Galdei. In apropiere se afla un alt obiectiv turistic important, Manastirea Ramet, care a devenit pe parcursul anilor locul unde turistii pot vedea de la arhitectura romaneasca desprinsa de influentele gotice, pana la picturile vechi de mare valoare in istoria artei medievale romanesti.Sub altarul vechii biserici se afla un izvor de unde turistii pot lua apa in orice moment al zilei. in interiorul manastirii mai pot fi vizitate muzeul cu numeroase obiecte vechi, tablouri, icoane si chiar si o colectie etnografica, dar si diferite sectii de covoare, broderie, tricotaje, brutarie, scoala si biblioteca.