- Este în Trascau Județul Alba
- Unitate geografică rezervatie geologica
- Altitudine: max 1174m
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
Rezervatia Naturala Cheile Intregalde este o rezervatie geologica cu suprafata de 25 de hectare care se gaseste in partea central-estica a Muntilor Trascau si fac parte din sistemul de chei ce traverseaza masivul calcaros al culmii Ciumera-Bedeleu…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: nu
Turnurile, portalurile, conurile de grohotis, seriile de pereti si barnele inierbate formeaza un relief complex de o rara frumusete si unde se conserva si multe specii rare de plante printre care se afla si floarea de colt, floare care aici creste la cea mai joasa altitudine din Europa, aproximativ 600 m. Accesibilitatea si relieful deosebit de frumos fac din aceasta rezervatie naturala un important obiectiv al Trascaului. Cheile Intregalde se intinde pe o lungime de 1,5 kilometri.
Valea Galzii o gasim dupa ce iesim la Teius de pe drumul national Cluj Napoca – Alba Iulia, catre directia Galda si pe care o strabatem pe o lungime de 20 de kilometri minunati prin Galda de Jos(aici pe vremea comunismului se afla o colonie de munca pentru detinuti politici unde fost detinut Valeriu Gafencu, numit de Nicolae Steinhardt „Sfantul Inchisorilor”), Mesentea, Galda de Sus. Urmariti vremea Cluj inainte de a va aventura in rezervatie. La Cheile Galzii drumul se ingusteaza foarte tare si ajunge sa fie doar de o singura banda. Dupa iesirea din Chei, ajungem la Poiana Galdei, apoi la Roica. Drumul serpuieste printre stanci si inainte de a ajunge la Intregalde, trece printr-un loc ingust chiar prin mijlocul Cheilor Intregalde care sunt declarate rezervatie naturala.
Pentru a ocroti speciile de plante si animale protejate recomandarea noastra este de a vizita zona doar pe traseele marcate si inainte de a face acest lucru sa va interesati la localnici mai exact de drumuri pentru ca semnalizarea este destul de slaba.
Cu putina atentie puteti vizita multitudinea de tancuri si turnuri din aceasta zona. Pentru o drumetie pe versant, daca doriti o perspectiva mai buna asupra zonei, va recomandam sa treceti cheile si la primul drum care se ramifica mergeti la dreapta pe traseul marcat cu triunghi rosu. Acest drum duce la Tecsesti si Piatra Cetii. Acest traseu urca pieptis pe versant si ofera o priveliste deosebita asupra imprejurimilor si asupra satului Intregalde. Acest traseu dureaza aproximativ 3 ore si intoarcerea se face pe aceeasi ruta.
Din cauza importantei lor, este strict interzisa recoltarea plantelor din rezervatie, una dintre cele pe cale de disparitie fiind floarea de colt (Leontopodium alpinum). Dupa traversarea cheilor, intram imediat in satul component al comunei Intregalde cu numele Modolesti. De aici se poate continua drumul spre Cheile Rametului pe marcajul cu triunghi albastru, imediat la iesirea din chei, pe drumul ce coteste la dreapta. Dupa aproximativ 1.5 kilometri oarcursi pe acest drum ajungeti la Centrul Info Intregalde si Expozitia Etnografica, unde puteti afla informatii utile despre zona. In aceasta zona va puteti caza la localnicii primitori sau va puteti intinde cortul pe malul apei.