- Este în comuna Cornereva , Judeţ Caraş-Severin
- Construit în secolul al XX-lea
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Complexul de mori pe apă de la Cornereva a fost construit la începutul secolului XX pe văile apelor Belareca, Camena, Ramna, Zogotin şi Obiţa…
- Constructor/ Autor: localnicii
- Cod monument Istoric: CS-II-a-B-11101
- Condiții de vizitare: parțial, doar vara.
Morile de apă de la Cornereva sunt asunse de trecători, drumul fiind greu accesibil. De peste un secol ele macină, fiind la fel de impresionante şi spectaculoase, păstrând atmosfera din timpurile de mult apuse.
Morile sunt împrăştiate prin satele comunei, sitându-se pe cinci pârâuri diferite. Nu te aştepta ca aceste mori să fie adunate; Cornereva este cea mai mare comună din România, care are în administrare 40 de sate, multe izolate de lume, fără drum de acces sau curent electric, unde se ajunge pe scări prinse de pereţii stâncilor (Scărişoara). Morile sunt toate sunt în stare de funcţionare foarte bună, fiind indispensabile pentru locuitorii zonei, oferind principala bază de hrană.
Aceste mori reprezintă, de asemenea, şi elementele speciale ale artei populare româneşti, realizată numai din lemn. Acestea sunt pe lista monumentelor istorice, iar cele mai sugestive sunt Moara lui Lazăr Broască pe Belareca, Moara lui Nicolae Nemeş pe Cameniţa şi Moara Popeştilor de pe Ramna.
Complexul de mori de al Cornereva este mai puţin cunoscut decât cel de la Rudăria, mult mai accesubil turiştilor.
Acces: De pe DN 6 există două modalităţi de acces: prin nordul Cornerevei: În dreptul comunei Teregova, faci la stânga venind dinspre Caransebeş. Drumul nu este asfaltat (30 km); prin sudul comunei: pe DN 6 venind dinspre Orşova, se face dreapta după ce treci de drumul spre Băiel Herculane, după comuna Pulgova. Drumul spre Cornereva nu este asfaltat (15 km) (DJ608).