- Este în Balta Albă, Județul Buzău
- Unitate geografică: Cămpia Râmnicului
- Altitudine: 30 de metri
Balta Albă este o staţiune balneoclimaterică, situată pe malul lacului cu acelaşi nume. Aici, testele efectuate de Carol Davila au atestat calităţile terapeutice ale nămolului…
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: vara
- Cu condiţii de campare
Staţiunea Balta Albă îsi are numele de la lacul care, datorită sărrurilor ce se depun pe marginea lui în timp de secetă, provoacă iluzia albului întins. Lacul Balta Albă este declarat rezervaţie naturală şi are o suprafaţă de 1.012 ha.. Se bucură de faimă, încă din 1857, când rivaliza cu Mangalia şi Techirghiol, pentru proprietăţile curative datorate mineralelor şi nămolului sapropelic, numit de localnici „aur negru”. Apa din lac este clorurată, sodică, slab magnetizată şi sulfatată, ajutând în tratamentul bolilor locomotorii, dermatologice, reumatismale, ginecologice sau neurologice. Nămolul are proprietăţi biotrofice, regeneratoare, antiinflamatoare, analgezice, sedative şi vasodilatatoare, demonstrate în cercetari clinice. Se spune că nămolul de aici face minuni, vindecând orice boală de oase şi nu numai. Dacă este aplicat timp de 3 săptămâni, de 4-5 ori pe săptămană, artrozelele coloanei şi articulaţiilor, precum şi reumatismul dispar.
Din acest loc îşi are rădăcinile produsul cosmetic Pell Amar. Industria cosmetică şi farmaceutică de dinainte de anii ’90, şi-a câştigat faima cu cremele-minune şi medicamentele exportate în ţări precum Germania, Suedia, Rusia, Australia şi altele. Turiştii români şi străini veneau în număr imens la lacurile Amara şi Balta Albă, văzând rezultatele miraculoase pe care nămolul le avea asupra arsurilor sau a unor boli fără leac, cum este sclerodermia.
Localitatea a fost atestată în secolul al XVIII-lea, când boierul Dumitru Seceleanu a pus bazele staţiuni, construind nişte cabinete şi instalaţii pentru tratamentul afecţiunilor reumatice. În 1872, este ridicat primul hotel, apoi sunt puse în funcţiune băile calde şi reci.
După 1989, staţiunea si-a pierdut renumele pentu o perioadă mai lungă, fiind uitată. Însă acum, staţiuena a renăscut: s-au făcut investiţii majore, plaja este amenajată, iar turiştii au tot confortul: umbreluţe de stuf, şezlonguri, piscină, locuri de joacă pentru copii, teren de fotbal pe nisip, duşuri cu apă caldă, nămol terapeutic cu sare şi iod, hotel, terase – dintre care una pe pontoane, în mijlocul bălţii – două restaurante, căsuţe cu băi proprii, parcare şi un chioşc. În plus, aici există două bălţi unde turiştii pot pescui gratis, dar şi campling pentru cort sau rulotă. Ba mai mult, aici nu există ţânţari datorită aerului sărat.
Localnici se mânderesc nu numai cu staţiunea, dar şi cu locuriledin apropierea ei, precum rezervaţia naturală Balta Amara, cu o suprafaţă de 814 ha, cu vegetaţie asemănatoare celei din Delta Dunării şi movilele gemene, de tip necropolă, descoperire funerară din epoca migraţiilor, ce atestă din secolele III-IV.
Acces: la 56 km de Buzău şi 20 km de Râmnicu Sărat; pe DN 22, dinspre Râmnicu Sărat
Rezervari: 0732 690 865