- Este în satul Purcăreni, comuna Tărlungeni, judeţul Braşov
- Unitate geografică: Depresiunea Braşovului
- Altitudine: 700 de metri
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Locul fosilifer Purcăreni este un monument al naturii, o rezervație naturală paleontologică şi geologică, care a rămas mărturie a perioadei preistorice prin speciile fosile ce s-au păstrat în scoarța terestră…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
Rezervaţia naturală este în partea sud-estică a satului Purcăreni, în locul numit „Uluci” şi are o suprafață de 0,20 ha. Aici există un bloc mare de calcar, de aproximativ 200 de metri, care răzbate păşunea şi care conţine calcaroase cu faună (fosiliferă) de Stanberg, calcare fosilifere albe cu asociere de corali, scoică fosilă și crustacee și calcare recifale tithonice, forme mari de Diceras, atribuite jurasicului superior.
Punctul fosilifer este singurul loc din Carpaţi în care formaţiunile de corali se observă atât de bine.
Cariera de la Purcăreni a fost deschisă în secolul al XIX-lea pentru exploatarea klipei calcaroase, însă a fost întreruptă în perioada 1950-1960. Calcarele fosilifere descopetite aici au determinat declararea zonei ca rezervaţie naturală, calcarele de Stramberg fiind considerate ca deosebit de reprezentative. Rezervaţia prezintă un dublu interes ştiintific: paleontologic, pentru fauna fosilizată, şi geologic, pentru modul în acre a evoluat tectonica locală.
Acces: DJ 103 A, Braşov – Purcăreni
Există doua variante de acces: Prima prin partea de est a rezervaţiei, pe traseul marcat cu triunfgi alb cu fond galben. A doua variantă este pe partea vestică, pe Fâneaţa.