- Este în Botoşani, judeţ Botoşani
- Construit între 1906-1914, înfiinţat ca muzeul în 1984
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul Judeţean Botoşani este un complex muzeal al cărui sediu este Muzeul de Istorie, aflat în fostul Palat Administrativ din municipiul Botoşani…
- Arhitect: Petre Antonescu
- Cod monument Istoric:
Muzeul de Istorie este un monument istoric ce a fost construit înainte de primnul război mondial. Are 17 săli de expoziţie la parter şi la etaj, cu două secţii – istorie şi arheologie – în care se prezintă vizitatorilor cele mai semnificative momente ale evoluției zonei Botoșanilor din preistorie până în contemporaneitate.
Muzeul de istorie, împreună cu Muzeul de Arheologie Săveni, păstrează cele mai vechi urme ale civilizaţiei din această zonă, constând în unelte şi arme din piatră cioplită şi os, resturi fosile ale unor animale preistorice, un exponat unic în Europa de S-E – un adăpost omenesc din paleolitic, parţial reconstituit.
Muzeul se mândreşte cu un patrimoniu foarte bogat ce datează din neolitic, ilustrativ pentru cultura Cucuteni: ceramică pictată extrem de variată atât ca modele, cât şi ca formă sau dimensiuni, figurine antropomorfe și zoomorfe, vetre şi altare.
Epoca metalelor, în care geto-dacii se individualizează din masa tracilor (sec. I a. Hr.) este reprezentată de expoziţia de bază a Muzeului de Istorie. Aici există obiecte precum: unelte, arme, podoabe, obiecte casnice şi vase ceramice, unele de factură greacă. Şi provincia romană este pusă în evidenţă prin vase de provizii, amfore, cupe, opaiţe, vase pentru ofrande şi obiecte de podoabă descoperite în morminte de înhumaţie din secolele III-IV, monede şi unelte agricole.
Epocii prefeudale şi celei feudale îi aparţin uneltele, vasele ceramice, armele şi tezaurele cu obiecte şi monede de argint descoperite la Hudum, Stăuceni sau Lunca (sec. XIV – XV), cahlele şi butonii din ceramică smălţuită de la ctitoriile lui Ştefan cel Mare, bisericile „Sf. Nicolae” din Dorohoi (1495) şi „Sf. Nicolae Popăuţi” – Botoşani (1496), inelele cu sigiliu şi paftalele din secolele XVI- XVII şi un important număr de documente – cărţi bisericeşti, hrisoave domneşti.
Epoca modernă nu lipseşte şi este ilustrată prin multe obiecte şi documente: arme, brevete, medalii şi decoraţii, uniforme militare, ustensile tehnice din manufacturile botoşănene din secolul al XIX-lea, unităţi de măsură din timpul domniei lui Al. Ioan Cuza, obiecte personale care au aparţinut unor participanţi la evenimentele perioadei, fotografii şi documente originale.
În muzeu se mai găseşte şi o parte istorico-culturală, care a dus la dezvultarea culturii româneşti si care este înfăţişată prin fotografii şi obiecte ce au aparţinut lui Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Ştefan Luchian, Grigore Antipa, Dimitrie Brândză, Octav Băncilă etc.
În muzeu mai este prezentată şi perioada interbelică, reprezentată de documente, cărţi poătale, ziare şi obiecte precum: maşină de cusut de la Fabrica de lenjerie „Hercules” din Botoşani, matriţă de la Fabrica de zahăr Ripiceni, măsură pentru cereale sau aparate tehnice, telefoane Bell, aparat de fotografiat Kodak, urna de vot a Consiliului Judeţean.
Muzeul de Arheologie Săveni mai prezintă în două din încăperile sale colecţia Memorială „Mihai şi Al. Ciucă”. Medicul malariolog Mihai Ciucă şi fratele său, medicul veterinar Al. Ciucă, au avut realizări importante în domeniul ştiinţei şi al învăţământului superior universitar. Ei sunt ilustraţi prin documente de stare civilă, fotografii, diplome şi decoraţii, obiecte personale, lucrări ştiinţifice etc., care pun în valoare înalta lor ţinută intelectuală şi marele prestigiu de care s-au bucurat în epocă.
Tot din complexul Muzeului Judeţean Botoşani, mai fac parte:
-
Secţia de etnografie, situată într-o clădire care reprezintă un valoros monument de arhitectură, ce datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și care a fost casa lui Manolache Iorga, străbunicul marelui istoric Nicolae Iorga. Organizat și deschis publicului din anul 1989, muzeul valorifică cele mai importante elemente ale civilizației rurale a Botoșanilor: principalele ocupații (agricultura, creșterea animalelor, vânătoarea, pescuitul, apicultura), meșteșugurile tradiționale (torsul, cusutul, cojocăritul, olăritul), costumul popular, datinile și obiceiurile specifice acestei zone. Interiorul de locuință readuce în prezent ideea de viață tradițională, prin mobilier, obiecte de uz casnic și prin locul de preparare a hranei. Ceramica de Cucuteni, ouăle încondeiate, covoarele tradiționale, măștile populare sunt bine reprezentate în acest muzeu. În anul 2008, inventarul număra în total 3.428 piese.
-
Galeriile de Arta Plastică „Stefan Luchian” deţine 2.300 de piese, semnate, printre alţii, de Eustaţiu Stoenescu, Rudolf Schweitzer – Cumpănă, Theodor Pallady, Camil Ressu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Jean Al. Steriadi, Ştefan Luchian, R. Schweitzer – Cumpănă, Theodor Pallady, Ion Andreescu, Nicolae Grigorescu, H. Catargi, Dumitru Gheaţă, Nicolae Tonitza dar şi de valoroşi artişti plastici contemporani: Contantin Piliuţă, Ion Sălişteanu, Florin Niculiu, Traian Brădean şi de artişti plastici botoşăneni: Constantin Doroftei, Gheorghe Stanciu, Theodor Valenciuc sau A.M. Agripa.
-
Casa Memorială Nicolae Iorga, organizată în una din casele în care s-a născut și a copilărit marele istoric Nicolae Iorga, unde sunt expuse primele ediții ale operei lui Nicolae Iorga.
-
Muzeul Memorial „George Enescu” din Dorohoi
-
Muzeul de Ştiinţele Naturii din Dorohoi
-
Casa Memorială „George Enescu” din Liveni
Preț intrare |
Orar de vizită |
Copii, studenţi, pensionari, persoane cu dizabilităţi: 1 RON Adulţi: 4 RON Fotografiere – 20 RON; Filmare – 30 RON/oră. |
Marți – Duminica: 9:00 – 17:00; luni: închis |
Date de contact: str. Unirii, nr 15, Botoşani/ tel: 0231/513446. |
|
|