- Este în Botoşani
- Construită în a doua jumătate a sec. al XIX-lea
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Casa Memorială Nicolae Iorga este locul în care istoricul a copilărit timp e cinci ani, între 1876 şi 1880…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric:
Clădirea, construită în stil moldovenesc, în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, a suferit câteva modificări de-a lungul timpului: i-a fost schimbat acoperişul din tabla cu unul din şindrilă, iar stâlpii de beton au fost înlocuiţi cu unii de lemn. După restaurări, casa a fost deschisă publicului din 1965 şi completată pe parcurs. Astfel, în 1967, s-a înfiinţat Biblioteca documentară “Nicolae Iorga”. Apoi, între 1967-1971, s-a constituit patrimoniul muzeal şi s-a amenajat expoziţia de bază. În 1977, casa memorială a devinit secţia Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani.
In 1990 expozitia de baza a fost reorganizata si cuprinde patru încăperi.
Acum, în primele două încăperi ale casei memoriale, se află o reconsituire de epocă a familiei Iorga, cu un spaţiu de expoziţie ce oferă mărturii ale vieţii şi activităţii sale. Salonul familie păsterază atmosfera specifică ultimei perioade a secolului al XIX-lea, cu bunuri ce le-au aparţinut.
Colecţia de bază cuprinde obiecte de valoare: în camera de lucru se află biblioteca în care există primele ediţii ale operei istoricului, cu peste 700 de opere şi peste 127.000 de articole; insigne, ceas de masă, cărţi de rugăciuni, vas ornalemtal vienez ce a aparţinut bunicului, tablouri de familie, manisrisele mamei, ceaşca de cafea şi inclusiv plăcuţa de înmatriculare a maşinii cu care asasinii săi l-au răpit în 27 noiembrie 1940.
Este amenajată şi camera copiilor, Nicolae şi George, care are ca bază documentară opera memorialistică, care sugerează pasiunea pentru literatură, cu o etajera plină cu volume, o maşină de scris şi un sfeşnic cu lunânare.
În holul casei se organizează expoziţii foto-documenatre temporare. Aici se află portretul în medalion al istoricului şi panouri cu citate, diplome, fotografii. documente, file din caiete, carnete şcolare, desene etc.
În 2010, muzeul s-a închis pentru restaurare, fiind redeschis pe 6 iunie 2011, la aniversarea a 140 ani de la naşterea lui Nicolae Iorga.
Nicolae Iorga (nume original Nicu N. Iorga) s-a născut pe data de 6 iunie 1871 la Botoşani şi a decedat la data de 27 noiembrie 1940 la Strejnic, judeţul Prahova. A fost istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român. Este cunoscut în lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filozof al istoriei. A absolvit Universitatea din Iași într-un singur an cu diploma „magna cum laude”, apoi a continuat studiile universitare la Paris, Berlin și Leipzig, obținând doctoratul (1893) la numai 23 de ani.
A fost cofondator al partidului Partidul Naționalist-Democrat în 1910, membru al Parlamentului, președinte al Camerei Deputaților și al Senatului, ministru al Educaţiei Naţionale și, pentru o scurtă perioadă, prim-ministru.
A avut o activitate științifică prolifică, Iorga a scris 1.003 volume, 12.755 articole și studii și 4.963 recenzii, aceasta culminând cu Istoria României, în zece volume. A predat la Universitatea din București, la cea din Paris și la alte instituții de învățământ academice și a fondat Congresul Internațional de Studii Bizantine și Institutul de Studii Sud-Est Europene (ISSEE).
Îl susţinea pe Regele Carol al II-lea şi, pentru că fusese implicat într-o dispută personală cu liderul Gărzii de Fier, Corneliu Zelea Codreanu, contribuind astfel fără voie la uciderea sa, Iorga și-a atras antipatia legionarilor, care l-au asasinat. După aflarea veștii asasinării lui Iorga, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Grup: 1 lei/pers Individual: 4 lei |
Marţi- Duminică 09:00 – 17:00 |
Date de contact: Str Nicolae Iorga, nr 14, Botoşani |
|
|